Zorg

Alcohol belangrijk risico voor mondholtekanker. Wat is mondholtekanker?

Nieuw Nederlands onderzoek, één van de grootste in haar soort, bevestigt dat alcohol en roken risicofactoren zijn voor mondholtekanker. Uit dit onderzoek, gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, blijkt ook dat personen die zowel alcohol drinken als roken een extra verhoogd risico lopen. Experts benadrukken het belang van een gezonde leefstijl ter preventie van mondholtekanker.

Mondholtekanker

afbeelding You Tube Antoni van Leeuwenhoek

Wat is mondholtekanker?

Mondholtekanker is met ruim 1.000 nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland. Van de nieuwe gevallen van mondholtekanker komt 60 procent voor bij mannen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat mannen over het algemeen vaker alcohol drinken en roken dan vrouwen. De meeste gevallen van mondholtekanker komen voor bij personen van middelbare leeftijd en ouder. Het overlevingspercentage 5 jaar na diagnose is ongeveer 60 procent.

Onderzoek naar mondholtekanker

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en TNO Leiden hebben gegevens geanalyseerd uit de Nederlandse Cohort Studie (NLCS), welke gegevens bevat van ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar die sinds 1986 werden gevolgd. Het doel was om te onderzoeken in welke mate alcohol en roken een rol spelen bij de verschillende vormen van hoofd-halskanker waaronder mondholtekanker, keelholtekanker en strottenhoofdkanker.

Het nieuwe Nederlandse onderzoek, onder leiding van Dr. Leo Schouten, bevestigt dat zowel alcohol als roken risicofactoren zijn voor de verschillende vormen van hoofd-halskanker. Beide verhogen onafhankelijk van elkaar het risico op deze vormen van kanker. De combinatie van beide risicofactoren, dus zowel alcohol drinken als roken, leidt tot een extra verhoogd risico omdat deze elkaar versterken. Terwijl roken bekend staat als de grootste risicofactor voor hoofd-halskanker, blijkt uit dit onderzoek dat ook alcohol een belangrijke risicofactor is, zeker voor mondholtekanker.

Hoe ontstaat mondholtekanker?

Voor wat betreft alcoholconsumptie is er in dit onderzoek gekeken naar verschillende soorten alcoholische dranken, namelijk bier, wijn en sterke drank. Hieruit blijkt dat niet één specifiek type alcoholische drank het risico op mondholtekanker verhoogt, maar dat het waarschijnlijk de alcohol (ethanol) in deze dranken zelf is die zorgt voor het verhoogde risico. Voor wat betreft roken is er in het onderzoek rekening gehouden met onder andere hoe lang en hoe vaak men heeft gerookt. Een belangrijke bevinding is dat personen die zijn gestopt met roken een lager risico hebben op de ziekte dan rokers.

Hoeveel mag je drinken?

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert ter preventie van mondholtekanker om niet te roken, liever geen alcohol te drinken of dit te beperken tot 1 glas per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen, en te kiezen voor een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit.

Belangrijke ontdekking

Dr. Leo Schouten, universitair hoofddocent kankerepidemiologie aan de Universiteit Maastricht: “Dit nieuwe onderzoek is één van de grootste in haar soort, gebruikmakend van gegevens uit de Nederlandse Cohort Studie. We hebben kunnen kijken naar het verband tussen alcoholconsumptie en roken bij de ontwikkeling van verschillende vormen van kanker in de groep hoofd-halskanker. Dit is een belangrijke bijdrage aan de kennis over de risico’s voor deze vormen van kanker.”

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “De bevindingen van dit nieuwe onderzoek in Nederland vergroten het bewijs voor het verband tussen leefstijl en de verschillende vormen van hoofd-halskanker, waaronder mondholtekanker. Vandaag de dag kan men er niet meer omheen dat roken een groot risico is voor kanker, hoewel nog te veel Nederlanders roken. Maar het feit dat alcohol ook een belangrijk risico is voor kanker is minder bekend, en het is belangrijk dat hier snel verandering in komt.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht