Zorg

Ik zie wazig. Slecht zicht door slijtage van gele vlek.

Als een lantaarnpaal krom lijkt, letters vervormen en het zicht is wazig, is er vaak sprake van slijtage van de zogeheten gele vlek in het netvlies. Macula degeneratie (MD) is een van de meest voorkomende oogaandoeningen en kan leiden tot ernstige slechtziendheid.

MD,

Foto: NDC Mediagroep

Hoe werkt je oog?

Tv-kijken, lezen, details en kleuren zien. Het is allemaal mogelijk door de gele vlek, centraal achter in het oog. Deze gele vlek – de macula – is een bundeling van lichtgevoelige cellen in het netvlies, ter grootte van enkele millimeters.
Iedereen wordt ermee geboren. “Het is te vergelijken met een filmrolletje in een fototoestel”, zeggen de oogartsen Angela Huiskamp en Anneke Hooymans van het UMCG. “Je kunt niet zonder.”

Gele vlek in oog in verval

Bij ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking tussen de 40 en 80 jaar raakt de gele vlek in verval. “Je voelt het niet, maar je merkt het wel”, weten de netvliesspecialisten.

Wazig zien

Driekwart van hun patiënten denkt in eerste instantie aan staar, omdat ze wazig zien. Maar als ze vertellen dat het ook net lijkt of een lantaarnpaal een knik heeft, weten zij zeker dat het om MD gaat. Bij staar vervormt het beeld niet op deze manier.

Wat te doen bij netvliesveroudering

Een slechte afvalstoffenhuishouding op latere leeftijd is de oorzaak van de achteruitgang van de gele vlek. Netvliesveroudering is niet te voorkomen. “En niet te genezen”, aldus de specialisten. “We kunnen het proces bij de ’natte vorm’ van MD in veel gevallen wel vertragen. Dat doen we sinds vijf jaar door in het oog injecties met vaatgroeiremmers te geven. Een groot deel van de patiënten reageert hier goed op. Zij hebben hiervoor langdurig meerdere injecties nodig.”
Artsen dringen er op aan om zo snel mogelijk een afspraak te maken als de patiënt merkt dat hij vervormd gaat zien.

Netvliesveroudering is erfelijk

Als netvliesveroudering in de familie voorkomt, is het raadzaam om alert te zijn. Een operatie voor deze aandoening is geen optie. “Er wordt wel eens geprobeerd een stukje netvlies te transplanteren, maar die techniek staat nog in de kinderschoenen”, zegt Hooymans.
oog

Kun je blind worden?

MD komt meestal voor aan beide ogen, maar het kan een tijdje duren voor het tweede oog klachten geeft. “En hoewel die angst bij patiënten vanzelfsprekend groot is, kunnen we ze geruststellen: je wordt niet blind.”
De ziekte heeft niettemin grote impact op het functioneren van patiënten. In veel gevallen belemmert het ouderen om hun zelfstandigheid te behouden. Zij zien in het midden van hun gezichtsveld een grijze of zwarte vlek. Zij kunnen geen gezichten meer onderscheiden en alle details zijn bedekt door een donkere waas.

Macula degeneratie

Het netvlies is de binnenbekleding van het oog. Beelden worden via de pupil en de lens geprojecteerd op het netvlies. Dankzij het centrale deel van het netvlies achterin het oog zie je scherp.
Daar zit de gele vlek, de macula, die de grootste concentratie aan contrast- en kleurgevoelige cellen bevat. Het scherp zien wordt aangetast door schade aan de gele vlek, de meest voorkomende vorm daarvan is macula degeneratie (MD) veroorzaakt door ouderdom.

Droge en natte vorm

Bij de droge vorm van MD is het verval van de gele vlek een proces van jaren. Bij de natte vorm gaat de achteruitgang snel, door een wildgroei van bloedvaten die gaan lekken. Binnen een paar weken is het zicht erg slecht. Met een scan wordt gekeken of het netvlies verdikt is. Die verdikking duidt op vocht en dus op de natte vorm.

Injecties

In het UMCG is Avastin de meest gebruikte medicatie om de achteruitgang van het netvlies tegen te gaan. Deze vaatgroeiremmer is een middel tegen kanker, dat in zeer lage dosering blijkt te werken. Avastin kost ongeveer 40 euro per injectie. Een variant is Lucentis, speciaal ontwikkeld voor MD. De kosten hiervan zijn ongeveer duizend euro per injectie.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht