Well-being

De kracht van durven

Er komen vaak mensen bij ons op consult met de vraag: Waarom durf ik niet? Durven is een vreemd talent. Sommige mensen durven van alles en sommige mensen durven niet zo veel. Durven is naar voren durven stappen en het risico lopen dat er iets onverwachts gebeurt.

Joke land, durven

In de laatste zin zitten veel woorden die met durven te maken hebben. Het eerste woord is naar voren. Naar voren gaan en dan in de belangstelling komen te staan, is een eerste drempel om wat te durven. Het betekent dat je aandacht genereert. Dat je centraal komt te staan in het blikveld van mensen.

Zweet breekt uit

Hier breekt menigeen het zweet al uit. Nu gaan de mensen ook wat van je vinden. Ze gaan je keuren. Wat je hier nodig hebt, is iets wat in de psychologie een mate van grote interne locus of control heet. Dat houdt in dat je het gevoel hebt dat jij degene bent die de boel onder controle heeft. Ook als er veel mensen naar je kijken. Het is het gevoel van: ik veroorzaak dit. Ik doe dit, of het nu goed of fout gaat. Ik sta centraal hierin en daarvan ben ik me bewust.

Invloedsperceptie

Dit heet invloedsperceptie. Durven heeft met invloedsperceptie te maken. Hoe jouw perceptie is van hoe je invloed uitoefent op de wereld, bepaalt ook de mate van durven. Veel mensen met een externe locus of control, hebben het gevoel dat hun omgeving meer bepaalt dan zijzelf, hebben het gevoel dat wat ze ook doen, zij minder of geen invloed kunnen uitoefenen op de wereld.

Durven

Dat heeft ook weer met durven te maken. Dan hoef je niet zo veel te durven, want het komt toch altijd anders dan je zelf denkt of wilt. Tussen interne en externe locus of control, ligt nog een gebiedje. Dat is een onduidelijk gebiedje, het is niet intern en het is niet extern. Deze mensen vinden het niet gemakkelijk om te durven. Want je loopt dan nogal wat risico. Of je staat voor gek omdat je dacht dat het om jou draaide, of je staat voor gek omdat je gericht bent op de wereld die het wel voor je zal doen.

Durven is een kunst

Durven. Het is een kunst, een talent om de stap te zetten om de risico’s aan te gaan, alleen al van het durven zelf. Dan hebben we het nog niet eens over wat er gebeurt als je het echt durft. Het proces vooraf aan durven is vele malen groter dan het durven zelf.

Als je eenmaal hebt gedurfd, dan weet je hoe het is uitgepakt en dan is het niet meer onvoorspelbaar. Durf daar maar eens over na te denken. Ik daag je uit. Durf deze week eens iets wat je eerder niet durfde. Als je klokt, zul je ontdekken dat de stap zetten naar durven vele malen meer tijd kost dan het durven zelf. Durf te klokken! Durf te doen en durf dan eens te mailen hoe het durven ging. Dat zou nog eens gedurfd zijn!

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht