Zorg

Dankzij zijn stempel – Column Tine van Knijff

Tesse opvoeden kost veel energie. Een kind met autisme vraagt nu eenmaal meer van je, dat weten we en dat is prima. Wat niet prima is maar wél veel energie vraagt is het onbegrip van mensen. Niet de onwetendheid maar het niet willen begrijpen.

Column autisme stempel Tesse

Ik wil iedereen wel uitleggen wat autisme is en wat dat betekent voor een jongetje als Tesse en voor ons, als ouders. Ik schrijf deze column niet voor niets. Ik hoop dat andere kinderen en ouders zich herkennen in onze verhalen en ik hoop dat mensen die niet goed weten wat PDD-NOS en autisme is, daar op een leuke manier iets over leren.

Voor de rest van zijn leven

Tesse heeft een stempel. Tesse heeft een vorm van autisme die PDD-NOS wordt genoemd. Deze diagnose is gesteld door het Autisme Team Noord-Nederland, nadat zij Tesse meerdere malen gezien en getest hebben. Wij, zijn ouders, vonden het belangrijk dat duidelijk werd wat er met Tesse aan de hand is, om hem zo goed mogelijk te kunnen helpen. Maar niet iedereen heeft hier begrip voor: ‘Nu heeft hij voor de rest van zijn leven een stempel’. En dat is waar.

Maar wij zijn blij met dat stempel. Het maakt dat wij beter begrijpen waarom Tesse reageert zoals hij reageert, waarom hij soms onverwacht uit de hoek komt. Wij hebben geleerd heel veel geduld te hebben.

Waar we niet bij stilstonden toen we de diagnose kregen, dat je ook moet leren geduld te hebben met je omgeving. Niet iedereen wil weten wat er met Tesse aan de hand is. Sterker nog, er zijn mensen die zeggen: ‘Maar hij doet nu toch normaal?’ Tien keer leg je uit hoe dat zit. Twintig keer. Dertig keer. Maar de 31e keer even niet.

Dankzij zijn stempel

Afgelopen weekend kregen we een groot compliment, waar de gever zich niet eens zo van bewust was volgens mij. ‘Tesse gaat écht met sprongen vooruit’. Ja, dankzij zijn stempel. Tesse gaat dit jaar naar MOD De Bernebrêge in Dokkum, een medisch orthopedagogische dagbehandeling waar hij zowel naar een behandelgroep als een interne kleuterklas gaat. Met fantastische juffen en behandelaars.

En een logopediste die intensief overlegt met ‘onze eigen’ logopediste. Waardoor ze er laatst achterkwamen dat Tesse zijn late taal- en spraakontwikkeling niet wordt veroorzaakt door verbale dyspraxie (een disconnectie tussen de hersenen en de tong/lippen), maar een onderdeel is van zijn PDD-NOS. Waardoor ze hun programma’s zo kunnen aanpassen dat zijn ontwikkeling op dat gebied nog beter gaat. Waardoor Tesse ons nu de oren van de kop kletst.

Heerlijk, dat stempel. Heerlijk, dat ons jongetje niet meer gefrustreerd hoeft te zijn omdat hij en wij niet weten wat er met hem aan de hand is. Heerlijk, mensen die – zonder dat ze expert hoeven te zijn op dit gebied – gewoon accepteren dat Tesse is zoals hij is en ook zien dat hij zich ontwikkelt. Zonder zich af te vragen of dat stempel dat hij heeft gekregen, wel ‘had gemoeten’ en ‘wel het beste voor hem is’.

Zondagskind

Vorige week interviewde ik een moeder van een autistische zoon die nu volwassen is. Veertig jaar is hij nu. Vier jaar was hij toen hij de diagnose kreeg. ‘Deze jongen kan niet in een gezin opgroeien’, kreeg zij te horen. Op zijn elfde is hij uit huis geplaatst. Decennia terug dacht de maatschappij nog heel anders over autisme, wist er eigenlijk vrij weinig van. Zijn ouders voelden zich vreselijk schuldig, maar Wiggele –zo heet hij-  is nu gelukkig, werkt en woont zelfstandig en komt vaak en graag thuis.

Met de kennis van nu was toen misschien anders gehandeld. Maar dat is nu. Ankje van der Veen uit Drachten –de moeder- was zo dapper een boek te schrijven (Ik ben een zondagskind) over haar schuldgevoel, over Wiggele, over zijn zussen die vreselijk werden gepest met hun broer die ‘anders’ is.

Oordeel niet

Namens haar, namens mijzelf, namens Tesse en namens zoveel andere kinderen en ouders vraag ik: oordeel niet. Oordeel niet.

Blog

Tesse en autisme zijn een combi voor het leven. Hij leert ermee leven, wij ook.  Eens in de twee weken vertel ik over Tesse, zijn belevenissen en onze ervaringen. Wat betekent autisme in zijn en ons dagelijks leven? Lees ook mijn weblog 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht