Zorg

Triple C methodiek haalt zwaar gehandicapte Hennie uit isolement

Jarenlang zat de zwaar verstandelijk gehandicapte Hennie Harder 23 uur per dag opgesloten in haar kale onverwoestbare slaapkamer bij Talant in Stiens. Sinds vorig jaar leeft ze weer daarbuiten dankzij een nieuwe aanpak: triple c methodiek

Blauwe oogschaduw en rood gelakte nagels. Hennie Harder (50) houdt van mooie makeup en kleren. Ze mag ook graag ruiken aan het parfum van haar vrouwelijke begeleiders bij Talant in Stiens. Maar in haar slechtste periode, nog niet zo lang geleden, trok de zwaar verstandelijk gehandicapte Hennie zich de haren uit het hoofd en scheurde ze haar kleding.

 

Hennie Harder ( Foto: NDC Mediagroep/ Niels Westra)

Hennie Harder ( Foto: NDC Mediagroep/ Niels Westra)

Dat laatste wil nog wel eens gebeuren, maar verder is het leven van Hennie ingrijpend veranderd dankzij een nieuwe behandelwijze.

Opgesloten in een kamertje

In haar slechtste tijd smeerde ze haar ontlasting op de muren en op zichzelf en beet ze in de kozijnen. Haar gedrag was vaak zo extreem en moeilijk te begrijpen, dat de begeleiders er niet in slaagden haar de juiste zorg te bieden. Daarom zat ze jarenlang 23 uren per dag grotendeels alleen in haar slaapkamer om te voorkomen dat ze te veel prikkels kreeg. Een uurtje per dag was ze buiten haar kamer, om met de begeleiders een wandelingetje te maken, en daarna ging de deur achter haar weer op slot.

Autismespectrum stoornis

Hennie is emotioneel gezien nog een baby en verstandelijk een peuter. Behalve haar verstandelijke beperking heeft ze een zogeheten autismespectrum stoornis, die gedragsproblemen en stemmingswisselingen veroorzaakt. Praten kan ze niet. ’s Zomers en in december heeft ze slechte perioden, dan zakt ze nog verder weg in extreem en moeilijk te begrijpen gedrag.

Haar situatie was vergelijkbaar met die van Brandon, die een paar jaar geleden door een tv-reportage bekend werd omdat hij was vastgezet door zijn begeleiders van ’s Heeren Loo in Ermelo. Het grote verschil is dat Hennie nooit is vastgeketend. Het gedwongen isolement in een kale ruimte was op dat moment onderdeel van de behandeling. ,,Omdat we niet beter wisten’’, zegt teamleider Froukje Boonstra. ,,We stonden machteloos. Er was geen perspectief’’, herinnert agoog Titia van der Kooij zich. Niet voor Hennie zelf, haar familie en ook niet voor haar begeleiders. Soms moesten ze haar met drie man in bedwang houden.

Verzorging loodzwaar

Hennie met haar moeder ( Foto NDC Mediagroep/Niels Westra)

Hennie met haar moeder ( Foto NDC Mediagroep/Niels Westra)

Het verzorgen van zwaar verstandelijk beperkte mensen met gedragsproblemen is zeer intensief en emotioneel en fysiek loodzwaar. Er is voortdurend, behalve ’s nachts, een begeleider in hun nabijheid. Ook zijn de cliënten vaak agressief. Dat houdt niet iedereen vol. Het verloop onder het personeel van Talant was groot. Dat is zowel voor de cliënten als de medewerkers een extra belasting. Bewoners in deze situatie zijn juist gebaat bij weinig veranderingen in hun begeleiding.

Die was er op gericht om Hennie zo weinig mogelijk te prikkelen. ,,Als ze slecht in haar vel zat en moeilijk gedrag vertoonde, kwam ze vaak niet van haar kamer’’, vertelt haar begeleider Jan Deelstra.

Woonvorm Ieleane

Hennie zit samen met twee andere zwaar verstandelijk gehandicapten in een apart deel van de woonvorm op de Ieleane. Waar de andere twee alleen een slaapkamer hebben, heeft Hennie haar eigen appartementje.

Het doet kil aan. Meubels staan vastgeklonken aan de vloer. Wat los zou kunnen staan, staat achter plexiglas. De wc is onverwoestbaar, de dekens zijn niet kapot te scheuren. Het zachte behang is niet meer weg te krabben. In kozijnen zijn hier en daar gebitsafdrukkentezien.

Ruim tien jaar geleden zag het er vrij uitzichtloos uit voor Hennie; een enigszins normaal leven met eigen ruimte om activiteiten te doen, leek onbereikbaar. Om die reden schakelde Talant het Centrum Consultatie en Expertise (CCE) in om teams hulp te bieden wanneer ze in deze zware zorg vastlopen. Het CCE is juist opgericht om daar te helpen waar instellingen het zelf niet meer weten.

Ondanks de inzet van het CCE bleef Hennie zeer slechte periodes houden. Het ging steeds slechter met haar. Ze kreeg haar eigen woonkamer omdat het begeleiden samen met de andere cliënten steeds lastiger werd. De Talant-medewerkers deden er alles aan om comfort te bieden in haar appartementje door er spullen neer te zetten die niet kapot te krijgen zijn.

Antischeurpak

Omdat ze vaak haar kleren kapot scheurde, was ze vaak bloot. De begeleiders maakten een ‘antischeurpak’ met een rits aan de achterzijde. De rits had een slotje. Het voorkwam niet dat Hennie zich in slechte periodes de haren uit het hoofd trok. Intussen zat ze steeds meer opgesloten.

De maatschappelijke verontwaardiging over de behandeling van Brandon was na het bekend worden groot, maar instellingen als Talant zaten zelf ook te springen om betere behandelmethoden. Van der Kooij: ,,Wat kunnen we anders doen? Dat vroegen we ons allemaal af. Want gedwongen met drie personen een cliënt verschonen is geen zorg meer. Zorg is meer dan dat.’’

Triple C methodiek

Talant koos eind 2011 voor bijscholing door Vilans, het kenniscentrum voor de langdurige zorg: het gaat om leernetwerken, omgaan met probleemgedrag. Met z’n allen kijken naar een cliënt en handelen vanuit zijn of haar perspectief. De ogen gingen open. De nieuwe aanpak klinkt simpel en voor de hand liggend, maar is dat niet. Vaste denkwijzen laten zich moeilijk veranderen, vooral als de begeleiders oprecht menen het juiste te doen.

Medio vorig jaar is Talant gestart met het drie jaar durend proefproject Triple C, een nieuwe methodiek die naadloos aansluit op de eerdere scholing. Triple C gaat ervan uit dat het gedrag van de verstandelijk gehandicapten bepaald wordt door de leefomstandigheden. Zijn die niet goed, dan lokken ze probleemgedrag uit.

Activiteiten

Geïsoleerd wonen, zoals bij Hennie, past er niet bij. Zij doet nu aan alle dagelijkse activiteiten mee. Daardoor herstelt het gewone leven zich. Bij Triple C is er een onvoorwaardelijke professionele relatie tussen de hulpverlener en de cliënt. Dus ook als het moeilijk wordt, blijft de begeleider helpen.

Een orthopedagoog houdt de begeleiders scherp om de nieuwe benadering vol te houden.

De nieuwe aanpak heeft veel veranderd. Deelstra: ,,We focussen niet meer op probleemgedrag. Dat wordt niet meer bestraft. We kijken nu waarom ze zich zo gedraagt.’’ Als Hennie nu een shirt kapot trekt, haalt de begeleider een ander shirt. Hennie wordt niet meer apart gezet. De begeleiders doen alles samen met haar. Als Hennie bij het koffiezetten alleen maar het aan-knopje heeft ingedrukt, dan is dat samen koffiezetten. Lukt haar iets niet, dan neemt de begeleider het over. Er blijft een risico dat het misgaat. Hennie kan zo slaan of schoppen. Maar op andere momenten wil ze knuffelen of een kusje geven.

 Triple C methodiek succes bij Hennie

Hoewel er alleen nog maar een start is gemaakt met de Triple Cmethodiek is de aanpak in het geval van Hennie een succes. Ze is overdag niet meer in haar kamer. ’s Avonds is ze zo moe van alle activiteiten dat ze goed slaapt. Ze draagt weer gewone kleding en gaat drie keer in de week naar de bakker om brood te halen. Haar begeleiders hebben meer lol in hun werk gekregen. Het ziekteverzuim en het personeelsverloop zijn minder groot.

Hennie is terug in het gewone leven. Binnenkort start Talant de verbouwing van de woonvorm. Voor Hennie komt er een heel grote verandering: ze verruilt haar kille appartement voor een nieuwe, gezellige slaapkamer met los op de vloer staande meubels. Van der Kooij: ,,Een gezellige kamer nodigt ook uit tot normaal gedrag.’’

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht