Zorg

Hoe gevaarlijk is een EK of WK? ‘Uitschakeling Oranje is niet dodelijk’

Er blijkt geen verband te bestaan tussen de uitschakeling van Oranje op een groot voetbaltoernooi en de sterftecijfers. Dat is te lezen in Demos, een uitgave van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI), dat woensdag verschijnt.

 

EK, voetbal, WK, uitschakeling

Foto: NDC Mediagroep/ Leeuwarder Courant

In het beschreven onderzoek werd de uitschakeling van Nederland op EK’s en WK’s vergeleken met het aantal personen dat daags voor, op de dag van of daags na uitschakeling kwam te overlijden.

Sterftecijfer neemt toe

Tijdens de Europese kampioenschappen van 2000, 2004 en 2008 steeg het sterftecijfer onder mannen op de eerste dagen na uitschakeling van Oranje weliswaar, maar dit lijkt meer op toeval te berusten dan dat er een daadwerkelijk verband is te ontdekken. Zo is rond het dramatische verlies van Nederland in de halve finale in 2004 tegen Portugal zelfs helemaal niets opvallends aan het aantal overledenen te ontdekken.

Nederlands elftal geen invloed

Wat betreft uitschakeling op de wereldkampioenschappen van 1998, 2006 en 2010 is het verhaal weinig anders. Het lijkt er dus op dat het kijken naar de verrichtingen van het Nederlands elftal een redelijk veilige aangelegenheid is, concluderen de onderzoekers.

https://www.youtube.com/watch?v=Kx2ayocCXVI

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht