Zorg

Niertransplantatie. Stamcellen uit vet nierpatiënt geschikt als afweerremmer

Stamcellen uit het vetweefsel van patiënten die een niertransplantatie moeten ondergaan, blijken geschikt om afweerremmende medicatie van te maken. Op deze manier leveren nierpatiënten zelf de ingrediënten van de medicatie die ervoor moet zorgen dat hun donornier niet wordt afgestoten. Ook andere patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, kunnen gebruik maken van therapie  met stamcellen uit hun eigen vetweefsel.

bijnier, adrenaline

Afbeelding: nvacp.nl

Dit blijkt uit onderzoek van Marieke Roemeling-Van Rhijn.  Roemeling-Van Rhijn onderzocht de afgelopen jaren het effect van zogeheten mesenchymale Stam- of Stromale Cellen (MSC). Dat zijn nog niet uitgerijpte cellen die kunnen differentiëren in onder andere bot- en vetcellen. Uit eerder onderzoek was al duidelijk dat deze cellen in staat zijn de afweerreactie te remmen, hetgeen het interessant maakte om te bestuderen of deze cellen kunnen dienen als therapie bij mensen die een orgaantransplantatie moeten ondergaan.

Cellen in vetweefsel en beenmerg

De cellen die Roemeling-Van Rhijn onderzocht, worden gevonden in vetweefsel en het beenmerg. Ze blijken inderdaad de afweerreactie te onderdrukken. Al blijkt uit haar onderzoek wel dat als de stamcellen niet van de patiënt zelf zijn, daar een afweerreactie op kan ontstaan.

Afweerreactie

De belangrijkste ontdekking is dan ook dat stamcellen die zijn gewonnen uit het eigen vetweefsel van de patiënt, geschikt zijn om de afweerreactie te onderdrukken. Vetweefsel kan gemakkelijk en veilig via een mini-liposuctie aan het lichaam worden onttrokken. Al duurt dan nog wel enkele weken voordat er in het laboratorium voldoende stamcellen zijn opgekweekt voor de therapie. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, aangezien niertransplantaties vaak al ruim van te voren kunnen worden voorzien.

Transplantatie

Een opmerkelijke conclusie is ook dat de stamcellen van nierpatiënten zélf geschikt blijken te zijn. ,,Mensen die een transplantatie moeten ondergaan zijn ziek, maar het blijkt dus dat hun ziekte geen invloed heeft op de kwaliteit van de stamcellen,’’ aldus Marieke Roemeling-Van Rhijn.

Verder onderzoek nodig

Verder onderzoek is nog wel nodig, beklemtoont ze. Uit eerder onderzoek blijkt dan wel dat stamcellen veilig kunnen worden toegepast, hoe de afweerremmende reactie precies tot stand komt, is nog niet bekend. Een goede effectiviteitsstudie is de volgende stap, denkt de promovenda. Daarin kan dan ook worden onderzocht hoe, hoe vaak, op welk moment (voor of juist na de transplantatie), en in welke doses de stamcellen moeten worden toegediend.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht