Zorg

Muggen steken hele jaar door. Wat kun je er tegen doen?

Wie dacht dat muggen alleen op zwoele zomeravonden toeslaan, heeft het mis. De monstertjes kunnen mensen het hele jaar door lekprikken, ontdekten wetenschappers.

mug

Elke winter krijgt bioloog Sander Koenraadt een paar belletjes van mensen die zich beklagen over hun muggenbulten. Maar kan dat eigenlijk wel? Die nare beestjes behoren toch in winterslaap te zijn, of liever nog: kapot te vriezen?

Mysterie van mug ontrafelen

Koenraadt en zijn collega Arnold van Vliet hebben afgelopen najaar besloten het mysterie voor eens en altijd te ontrafelen. Direct bij de start stuitte het duo op een probleem: hoe vang je in vredesnaam genoeg muggen voor het onderzoek? Er volgde prompt een nationale oproep om thuis op jacht te gaan met de vliegenmepper en de platgeslagen exemplaren op te sturen en via het inmiddels populaire muggenradar.nl te melden.

Rouwkaart

Dát hebben ze geweten bij de universiteit van Wageningen. Werkelijk in alle gebouwen zijn de muggenlijkjes bezorgd: 2724 om precies te zijn. De helft van de inzenders heeft de instructies natuurlijk niet gelezen, want in plaats van het geadviseerde flessendopje stoppen ze de gehate beestjes in nivea-blikjes, lege kaasverpakkingen en luciferdoosjes.

De absolute favoriet van Van Vliet is een rouwkaart, compleet met plaats delict en tijdstip van overlijden. Hij graait grijnzend door de stapel post en vist er een notitie van ene familie Van Dijk uit. ‘Goedendag, ik heb de muggen met een elektrische vliegvanger gevangen. Ze leefden nog wel dus vandaar dat ik de vleugeltjes eruit getrokken heb,’ dicteert hij. De heldhaftige pogingen om de insecten levend te vangen waren overigens niet nodig. De muggenlijkjes ook de vermorzelde exemplaren – gaan direct de vriezer in om vervolgens in een speciaal muggenlab ontleed te worden. Tijdens het DNA-onderzoek trekken de onderzoekers letterlijk de pootjes eruit.

Culex pipiens molestus

Wat blijkt: van alle overlastgevende huissteekmuggen (niet alle ingezonden insecten steken) is 88 procent de Culex pipiens molestus. Dit is een mug waarvan Nederlandse wetenschappers denken dat het insect bij voorkeur onder de grond leeft. Amsterdammers die vaak met de metro reizen, hebben een paar jaar geleden al eens kennisgemaakt met deze molestus-mug die zich in het ondergrondse gangenstelsel nestelt.

Maar de ‘ondergrondse’ mug blijkt nu ook verantwoordelijk voor overlast in de slaapkamer. ,,We hebben tijdens ons onderzoek bloed aangetroffen in deze mug. Het bewijs ligt er eindelijk: mensen die in de winter worden gestoken, zeuren niet. Ze zijn echt gebeten,” stelt Koenraadt vast, die zich op de universiteit dag en nacht bezighoudt met muggen.

http://youtu.be/spItd4HvmNY

Slaap

Wetenschappers zijn nooit klaar, want nu we weten wie ons in de winter uit onze slaap houdt, volgt al weer een tweede onderzoek. Koenraadt wil weten of deze mug een exotisch virus met zich mee kan dragen. Geen onterechte zorg, zegt de bioloog, want de molestus heeft in het buitenland al dodelijke slachtoffers gemaakt. In Amerika, maar ook dichterbij in Griekenland, Italië en Hongarije heeft deze mug het gevaarlijke Westnijlvirus overgedragen. In het ergste geval kan een besmet persoon hersenvliesontsteking krijgen en overlijden. In Amerika sterven er jaarlijks tientallen mensen aan dit virus, vertelt hij. ,,Maar geen paniek,” haast collega Van Vliet zich te zeggen. ,,In Nederland waart dit virus nog niet rond. Ons land heeft ook een kouder klimaat, wat van invloed is op biologie van een mug,” verklaart Van Vliet het verschil.

Virus kan naar Nederland komen

Maar het virus kan dus wel naar Nederland komen, zegt Koenraadt aarzelend. Hij blikt om de paar minuten op zijn laptop waarop een live webcamverbinding draait. Hiermee houdt hij een collega in de gaten die in een speciaal daarvoor beveiligd lab het gedrag van verschillende Nederlandse muggensoorten bestudeert.

Een deurtje verder worden de muggen gevoed met bloed dat is geïnfecteerd met het West-Nijlvirus. Zo kunnen de onderzoekers vaststellen of deze soorten daadwerkelijk een risico voor onze gezondheid kunnen vormen.

Vaccin

Ook wordt er in Wageningen gewerkt aan een vaccin, mocht er in Nederland tóch een uitbraak van het Westnijlvirus komen.

Muggen in Nederland

Muggenplagen, we moeten er niet aan denken. Wat staat Nederland deze zomer te wachten?

De twee onderzoekers kijken elkaar weifelend aan. Ze wagen zich aan een voorzichtige voorspelling: ,,De natuur ligt een maand voor op schema. Als deze temperaturen zo blijven, meldt de eerste generatie muggen zich eind mei,” zegt Koenraadt.Afhankelijk van de regenbuien muggen zijn gek op water, daar leggen ze eitjes in komen er hordes muggen aan. Voordeel van zo’n plaag(je) is dat het zich uitstekend leent voor een muggenonderzoek in de zomer. ,,Maar laten we daar vooral nog niks over naar buiten brengen,” zegt Van Vliet snel. Hij schatert: ,,Ik zie de post al weer binnenstromen.”

Hoe voorkom ik muggenbeten?

  • voorkom dat muggen het huis binnen komen door middel van horren voor ramen en deuren.
  • zijn de muggen toch binnen gekomen zijn ze meestal niet moeilijk te vangen. Muggen zijn relatief trage insecten die makkelijk met de vliegenmepper of krant te verschalken zijn.
  •  In de buitenlucht kun je je  kleding aanpassen in muggenrijke gebieden. Draag bijvoorbeeld kleding met lange mouwen.
  • muggen lijken niet van citroenlucht te houden. Er zijn producten op de markt met citroengeur die bedoeld zijn de muggen op afstand te houden. De waarde van deze producten wordt wel eens in twijfel getrokken. Het effect is op zijn best slechts van korte duur. Het plaatsen van citroengeraniums op de vensterbank heeft ook nauwelijks waarde in het afweren van muggen.
  • soms wordt geadviseerd ruimten goed te laten tochten omdat muggen niet van tocht zouden houden. Helaas is in bijna elke ruimte wel een tochtvrij hoekje te vinden. De kans dat je met het doortochten van ruimten van de muggen afkomt is niet waarschijnlijk, sterker nog: er vliegen wellicht weer nieuwe exemplaren naar binnen
  • producten die DEET (N,N-diethyl-m-toluamide) bevatten zijn zeer effectief bij het op afstand houden van muggen. DEET wordt op de huid aangebracht en werkt dan (afhankelijk van de concentratie) gemiddeld 3-8 uur. Hoewel DEET effectief is in het afschrikken van muggen zijn er helaas wel beperkingen aan het gebruik ervan. Zo kan het bij inslikken gezondheidsproblemen geven. Meestal wordt terughoudendheid betracht bij gebruik bij jonge kinderen en zwangeren.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht