Well-being

Het regent steeds harder

We ontmoeten een man op een informatiemarkt die zich met hart en ziel inzet voor duurzaamheid en een langdurige visie op het veranderende klimaat. Hij vraagt zich af waarom het zo lang duurt voordat het echt doordringt tot mensen dat het anders moet.

Foto Blog Gezondheid & Co_week 22

Daar begint het al, het laatste woord, het moet. In Nederland vragen we dan meteen, wie zegt dat het moet? Want wij houden niet van moeten. Zodra er noodzakelijk heid om de hoek komt kijken is de eerste vraag. Wie zegt dat? Waarom? Wat is onze winst? Is het verlies niet te groot?

Wegen

Wij wegen alles af. Dat maakt het lastig want dit is niet af te wegen. Dit is groter dan onszelf. Sterker nog het doet een appel op iets in ons wat we moeten bedenken en nog niet voelen. Het gaat over de grens van tijd heen. Dat is het allerlastigste voor mensen. Over de grens van hun eigen tijd kijken. Het gaat wat gemakkelijker als je kinderen hebt dan kijk je in hun tijd mee.

Kleinkinderen

Kleinkinderen helpt ook heel erg. Die gaan nog verder in de tijd vooruit. Dat kun je je dan ook voorstellen. Dat die kleinkinderen weer kinderen krijgen, stel je hebt een kleinkind van 1 jaar en die krijgt als ze dertig is kinderen, dan ben je toch algauw 100 jaar verder. Als je die binding met de tijd vooruit niet hebt in jouw eigen familie, dan moet je die binding gaan bedenken.

Binding bedenken

Daar gaat het mank. Een binding bedenken. Een binding is om te voelen. Voor wie zou je het doen anders? Je kunt de binding organiseren door maatschappelijke taken te doen, door wat te betekenen voor anderen die het daardoor weer in de toekomst meenemen. Onze loyaliteit naar de wereld is eigenlijk op een zeer smalle leest geschoeid. Vaak is dat het familiesysteem wat moet overleven. Hoe kunnen we anders aan onszelf de oorlogen, rampen etc, dat we niets doen verkopen? Het is ver weg, het zijn andere mensen, je weet niet hoe het daar is, je moet hier toch ook gewoon je werk door laten gaan…… het zijn redeneringen die kloppen maar diep van binnen weten we dat het niet klopt.

Het regent

Het regent steeds harder. Dat bedreigt ons welzijn op den duur. Het betekent dat we ons zullen moeten aanpassen. Dat we wellicht andere afvoeren moeten maken, dat rioleringen groter moeten worden, dat je iets met je dak moet doen om het water allemaal te verwerken. Toch niet hemelschokkend allemaal. Vandaag hebben we er geen last van. Vandaag zijn we nog gezond. Dus kunnen we met iets anders bezig zijn. Het is zo lastig om over ons eigen graf heen te kijken. Want weet je wat het is, dan moet je ook je eigen graf erkennen.Dat is niet fijn, dat is te veel, we kijken naar buiten en zeggen: Het regent steeds harder. Zo is het.

Joke Land is Psycholoog

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht