Zorg

Ptss: Kunnen mensen 50 jaar nog last hebben van een gebeurtenis?

Ongeveer 8% van de gehele Nederlandse bevolking ontwikkelt in zijn of haar leven een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Deze stoornis kan voorkomen nadat iemand een  schokkende gebeurtenis meemaakt, zoals een auto-ongeluk, beroving, mishandeling of blootstelling aan oorlogsgebieden.

verslaving, verslaafd, alcohol, drank, werkloos, depressief, man, alcoholist

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

 

Vier groepen mensen

De Amerikaanse wetenschapper Bonanno laat zien dat na blootstelling aan een schokkende gebeurtenis vier groepen mensen worden onderscheiden. Er is een weerbare groep die weinig last ondervindt van de schokkende gebeurtenis, een groep met klachten die op eigen kracht of met vrienden/familie gradueel herstelt, een groep die verlaat (soms pas na jaren) chronische PTSS- klachten ontwikkelt en een groep met direct chronische PTSS-klachten. 

Trauma 50 jaar na gebeurtenis

Vanwege het chronische karakter van PTSS zullen sommige mensen 50 jaar na dato nog steeds last hebben van de traumatische gebeurtenis. Een deel hiervan leert ermee (over)leven. Een ander deel komt in behandeling. In ons onderzoek proberen we bij (oud-)militairen te voorspellen voor wie PTSS-behandeling (on)succesvol zal verlopen zodat we het behandelproces kunnen verbeteren. Militairen zijn bestendiger tegen het ontwikkelen van PTSS. Echter, wanneer ze PTSS ontwikkelen dan verloopt de behandeling vaak moeizamer dan bij andere PTSS-doelgroepen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht