Zorg

Hoe geniet je veilig van de zon? Hoe bescherm je je huid tegen zon?

Genieten van de zon, wie wil dat niet? De zon geeft veel mensen een prettig en ontspannen gevoel. Maar het is wel belangrijk om verstandig te zonnen en jezelf goed te beschermen. Gebruik daarom bijvoorbeeld een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Want ongemerkt kan de huid behoorlijk verbranden en verhoogt te veel zon het risico op huidkanker. 

fietsvierdaagse

Verschillende huidtypes

Zoals bekend verschilt het type huid per mens. De één kan daardoor beter tegen de zon dan de ander. Van nature kan ieder huidtype zich in een bepaalde mate beschermen tegen zonlicht. De huid wordt bruiner en dikker door de ultra-violette straling die in het zonlicht zit. Het kost overigens wel een paar dagen voordat de huid onder invloed van de zon dikker is geworden. De verschillende types huid zijn grofweg verdeeld in de volgende vier:

  • Huidtype 1: verbrandt zeer snel en wordt niet bruin. Dit zijn vaak mensen met blond,rossig of rood haar en een bleke huid. Deze mensen hebben vaak sproeten.
  • Huidtype 2: verbrandt redelijk snel en wordt langzaam bruin. Deze mensen hebben lichte huid, blond haar en lichte ogen, zoals de meeste Nederlanders.
  • Huidtype 3: verbrandt zelden en wordt gemakkelijk bruin. Dit zijn mensen die van zichzelf al een lichte bruine huid hebben.
  • Huidtype 4: verbrandt bijna nooit en bruint zeer goed. Deze mensen hebben meestal van nature een bruine huid.

Hoe bescherm je de huid tegen zon?

In het algemeen geldt dat het belangrijk is dat u zich beschermt met een zonnebrandcrème. Het liefst één met een hoge beschermingsfactor (30 of hoger). Hoe hoger de factor, hoe kleiner de kans op zonnebrand en huidkanker. Een half uur van te voren insmeren is het beste, omdat de beschermende werking dan optimaal is.

zonnebrand

Bescherm de kinderhuid extra goed

De huid van kinderen is extra kwetsbaar voor UV-stralen in het zonlicht. Uit onderzoek blijkt dat verbranden van de huid bij kinderen een grotere kans geeft op huidkanker op latere leeftijd. Het is dus belangrijk om kinderen goed te beschermen tegen de zon. Niet alleen op het strand of in het zwembad, maar ook op het speelplein of tijdens het sporten.

Samenvattend: hoe geniet u veilig van de zon?

  • Laat de huid geleidelijk wennen aan de zon, dus tijdens de eerste zonnige dagen niet te lang in de zon.
  • Zoek zo veel mogelijk de schaduw op in plaats van de volle zon, zeker tussen 12.00 en 15.00 uur.
  • Bescherm uw huid met UV-werende kleding, een zonnehoed en een zonnebril met UV-werende glazen.
  • Onbedekte huid kunt u insmeren met een anti-zonnebrandmiddel met een voor uw huidtype geschikte beschermingsfactor. Herhaal dit iedere twee uur en ook na het zwemmen.
  • Ga in de schaduw zitten als de huid uitslag of jeuk geeft.
  • Kinderen zijn extra gevoelig voor zonnebrand; zorg dus voor extra bescherming (bijvoorbeeld zonnehoed, petje, t-shirt met lange mouw)

Meer informatie over veilig zonnen vindt u op www.kwf.nl/zonnen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht