Zorg

Verminderde kans op tweede transplantatie is onterecht

Veel patiënten op de wachtlijst voor transplantatie zijn al een keer eerder getransplanteerd. In de Verenigde Staten keken onderzoekers bij bijna 50.000 van deze patiënten of het verloop van de eerste transplantatie van invloed was op het opnieuw op de wachtlijst komen. Statistisch bleek de kans om opnieuw op de lijst te komen minder te zijn als er kort na de eerste transplantatie ziekenhuisopnames waren geweest en verbazingwekkend genoeg ook naarmate de nierfunctie beter was bij de eerste transplantatie.

brandwondencentrum

Lange wachtlijsten

Omdat het resultaat van een volgende transplantatie niet door de deze factoren wordt bepaald, is er geen reden om patiënten niet opnieuw op de wachtlijst te zetten. In de Verenigde Staten, en in Nederland zal dat niet veel anders zijn, komen er steeds meer patiënten die al eerder een niertransplantatie hebben gehad en die weer op de wachtlijst zouden willen staan. Deze Amerikaanse studie had als doel om na te gaan welke resultaten van de eerste transplantatie samenhangen met de uitkomsten van de tweede. En om te kijken hoe de eerste transplantatie doorwerkt in de kans om weer op de wachtlijst te komen.

Tweede transplantatie

Om te kijken welke factoren van invloed zijn om weer op de wachtlijst te komen, bekeken de onderzoekers 47.789 patiënten van wie het eerste transplantaat niet meer functioneerde. Het blijkt dat de kans om weer op de wachtlijst te komen samenhangt met een ziekenhuisopname in het eerste jaar na de eerste transplantatie. Dat wil zeggen dat de kans op de wachtlijst te komen minder wordt als er een ziekenhuisopname is geweest. Op dezelfde manier wordt de kans ook minder als er kort na de eerste transplantatie een goede nierfunctie is geweest. Dit verband tussen een aanvankelijk goede nierfunctie en een lagere kans om op de wachtlijst te komen, is niet goed te begrijpen.

Samenhang

Dit geeft meteen het probleem aan met studies waarin op basis van statistiek verbanden tussen twee zaken worden gelegd. Hoewel statistisch gesproken de twee zaken met elkaar kunnen samenhangen, zegt dat niets over de oorzaak van het verband. In het geval van de samenhang tussen goede nierfunctie kort na de eerste transplantatie en lagere kans om op de wachtlijst te komen is het verband overduidelijk, maar blijft de oorzaak duister.

Tweede niertransplantatie

In deze studie zijn ook 11.698 patiënten onderzocht die een tweede niertransplantatie hebben gehad. Er blijkt een verband te zijn tussen de uitkomst van de eerste transplantatie en die van de tweede. Het lijkt er op dat hoe slechter de eerste verloopt, hoe slechter ook de tweede verloopt. Het verband gaat zowel op voor een acute afstoting binnen een jaar na transplantatie als voor het traag op gang komen van de nier na transplantatie waardoor aanvankelijk nog dialyse nodig is. Ook dit is echter een statistisch verband dat niets zegt over de onderliggende oorzaken. Deze verbanden zijn ook niet zo sterk dat ze een tweede transplantatie zouden moeten tegenhouden. Bij de behandeling moet er op gelet worden dat de oorzaken van het falen in het eerste transplantaat ook in het tweede transplantaat voor zouden kunnen komen.

Opnieuw op wachtlijst?

Zowel ziekenhuisopname in het eerste jaar na de eerste transplantatie als een goede nierfunctie hangen niet samen met het succes van een tweede transplantatie. Deze patiënten kunnen dan ook zonder meer weer op de wachtlijst komen. Dat betekent niet dat er bij de behandeling geen rekening moet worden gehouden met wat er tijdens een eerste transplantatie is gebeurd. Het betekent wel dat er geen onnodige barrières moeten worden opgeworpen om weer op de wachtlijst te komen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht