Zorg

Zijn jouw voeten slipperproof? Mooie voeten voor de zomer

De zomer komt eraan en brengt open schoentjes met zich mee. Zijn jouw voeten al slipperproof? Je kunt ze zo mooi maken als je zelf wilt.

voeten

Foto: NDC Mediagroep

Voeten zijn misschien wel het meest ondergewaardeerde deel van het lichaam. Vreemd eigenlijk, want ze hebben heel wat te verduren. Zo lopen voeten in een mensenleven ongeveer vier keer de wereld rond, moeten ze ons volledige lichaamsgewicht dragen en zijn ze er ook om het lichaam in balans te houden.

Voeten verdienen aandacht

Even wat cijfertjes: 26 botjes, 107 pezen, 19 spieren, 250.000 zweetkliertjes en 33 gewrichten. Eén misstap en je bent voor dagen, zelfs weken als het even tegenzit, aan de bank gekluisterd. Voeten verdienen dus wat meer aandacht dan ze gemiddeld krijgen.

Verwaarlozing van voeten

Bovendien, wie aardig is voor de voeten blijft heel wat ongemakken bespaard. Denk: likdoorns, eelt, blaren, zwemmerseczeem en kloven. Niet alleen pijnlijk voor jezelf, maar het doet ook anderen zeer aan de ogen. Dit zijn allemaal geen zaken waartegen niets te doen valt; verwaarlozing is hier de enige oorzaak. Verstoppen is in dit soort gevallen dus de enige juiste etiquette.

Slippers aan naar je werk?

Veelgestelde vraag: mag je slippers aan naar je werk? Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van je werkgever. In een informele werkomgeving zal het eerder worden geaccepteerd dan wanneer je bij een bank werkt. Maar, weet wel dat het geluid van flappende slippers een grote bron van irritatie kan zijn. Kies dus liever voor sandalen of een muiltje.
Onverzorgde onderdanen zijn ronduit onsmakelijk om naar te kijken. Gele eeltkorsten en schimmelnagels horen niet thuis op de werkvloer. Wie het toch lekker luchtig wil houden, gaat voor opengewerkte sandaaltjes. Nog beter: dichte ballerina’s. De pedicure kan verlossing bieden, maar daar zit natuurlijk een prijskaartje aan en dat maakt dat de Nederlandse vrouw een pedicure meestal ziet als (overbodige) luxe. Wie de prijs van een professionele schuur en lakpartij wat hoog vindt, pakt simpelweg even wat warm water en een teiltje.

Wat te doen bij blaren?

Doorprikken met een steriele naald. Doe dit altijd bij de rand van de blaar, niet in het midden. Zo is er minder kans dat er vuil in de wond terechtkomt en hij gaat ontsteken. Houd hem goed schoon, bijvoorbeeld met Sterilon, en dek hem eventueel af met een steriele pleister.

Wat te doen bij schimmelnagels?

Ook wel kalknagels genoemd. De drogist heeft tal van middeltjes te koop die bij de lichte versie van een schimmelnagel soelaas kunnen bieden. Bij zeer ernstige schimmelnagels kan de huisarts pillen voorschrijven. Nieuw in de strijd tegen de schimmelnagel zijn schimmeldodende laserbehandelingen en de PACT-behandeling. Bij deze laatste wordt gebruik gemaakt van een schimmeldodende gel in combinatie met rood led-licht.
Zowel de laser als de PACT-behandeling moet een aantal keren worden herhaald om de schimmel uit te roeien. De kosten kunnen daardoor oplopen tot 300 euro per nagel voor een laserbehandeling en 122 euro per nagel voor een PACT-behandeling. De resultaten zijn veelbelovend, maar er bestaat altijd een kleine kans dat een schimmel terugkeert. En weet: teennagels groeien zeer langzaam (ongeveer 1 millimeter per maand). Het kan dus even duren, soms wel tot een jaar, voordat een teennagel helemaal gezond is terug gegroeid. In de tussentijd laat je net zo makkelijk een kunstnagel – met schimmelwerende werking – over de aangetaste nagel aanbrengen. Lakje eroverheen en slippertjes aan!

Wat te doen bij Likdoorns?

Officieel clavus, ook wel eksteroog genoemd. Draag passende schoenen! Likdoornpleisters kunnen wat verlichting geven en de likdoorn zachter maken. Bij zeer pijnlijke likdoorns kun je het plekje door een pedicure of huisarts laten wegsnijden.
Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Leeuwarder Courant
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht