Zorg

Huidkanker. Hoe herken en behandel je een melanoom?

“Hoe eerder huidkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing”, verzekert Esther Meijer, physician assistant Dermatologie van het Scheper Ziekenhuis in Emmen.

Huidkanker,

Esther Meijer, physician assistant Dermatologie, onderzoekt een patiënt op verdachte plekjes. (Foto: André Weima).

Meer huidkanker

,,De groeiende aandacht voor huidkanker heeft een goede reden. Het aantal huidkankerpatiënten neemt schrikbarend toe: de afgelopen tien jaar is die categorie verdrievoudigd. “Eén op de vijf Nederlanders krijgt huidkanker”, licht Meijer toe.

De vooruitzichten zijn niet veel beter: in 2020 komen er jaarlijks 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij, zo verwachten onderzoekers. De belangrijkste oorzaak van deze explosieve groei is overmatige blootstelling aan de zon. “Langdurig en onbeschermd zonnen brengt grote risico’s met zich mee”, waarschuwt de physician assistant.

Melanoom

Huidkanker kent ruwweg drie verschijningsvormen: melanoom, basaalcel- en plaveiselcelcarcinoom. De meest voorkomende vorm van huidkanker is het basaalcelcarcinoom. Dit type kanker zaait niet uit en is doorgaans goed te behandelen.

Niettemin adviseert Meijer om bij verdachte plekjes een afspraak bij de huisarts te maken. De gevaarlijkste variant is het melanoom, dat kan uitzaaien en dan levensbedreigend is.

Hoe herken je een melanoom?

Hoe kun je een melanoom herkennen? “Let op moedervlekken die groter worden, van kleur of vorm veranderen, jeuken, pijn doen of bloeden. Ga dan naar de huisarts”, adviseert de physician assistant.

Behandeling

Wanneer de diagnose huidkanker wordt gesteld, heeft de arts verschillende behandelmogelijkheden. Meestal wordt de afwijking weggesneden, terwijl bij oppervlakkige basaalcelcarcinomen gekozen kan worden voor fotodynamische therapie, lokale chemo- of immunotherapie. Bij de behandeling van huidkanker werken de Emmense dermatoloog en physician assistant nauw samen met hun collega’s in Stadskanaal en Hoogeveen. “Qua diagnostiek en behandeling hebben we onze werkwijze volledig op elkaar afgestemd. Op elke locatie voldoet de kwaliteit van onze huidkankerzorg aan de hoogste eisen”, benadrukt Marianne Twikkeler, teamleider KNO en Dermatologie.

Patiënten met een melanoom worden bovendien door een team van specialisten besproken. “Oncologisch chirurgen, radiotherapeuten, plastisch chirurgen, internisten en dermatologen uit Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal bepalen samen de beste behandelstrategie.”

Goed insmeren

Onder het motto ‘Voorkomen is beter dan genezen’ pleit Meijer voor verantwoord zonnen. “Blijf tussen 12 en 15 uur in de schaduw, smeer je goed én regelmatig in met zonnebrandcrème en bedek je huid zoveel mogelijk.” De huid van kinderen is zelfs nog kwetsbaarder dan van volwassenen. “Houd daar rekening mee.” Tot slot onderstreept zij het belang van goede zelfcontrole. “Check je huid regelmatig. Als je een verdacht plekje ontdekt, ga dan naar de huisarts. Daarmee kun je veel leed voorkomen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht