Zorg

Koetsiershanden of ziekte van Dupuytren: geen handen meer schudden

Je gezicht wassen, iemand de hand schudden of je hand plat op tafel leggen? Het lukt patiënten met de Ziekte van Dupuytren niet meer. Hun vingers zijn krom gegroeid en gaan niet uit zichzelf meer recht. In de volksmond heet deze aandoening koetsiershanden. Het begint met knobbeltjes in de handpalmen.

koetsiershand dupuytren

Koetsiershand oftewel Ziekte van Dupuytren

Wat is de ziekte van dupuytren?

De aandoening manifesteert zich bij mensen boven de 50 jaar en vaker bij mannen. De knobbeltjes in de hand worden harde strengen bindweefsel die de vingers kromtrekken. Vaak de pink en de ringvinger, maar ook andere vingers worden soms aangetast.

Hoe ontstaat de koetsiershand?

De oorzaak wordt gezocht in de genen, maar er bestaat eveneens een vermoeden dat trillingen van invloed zijn.  Plastisch chirurg Paul Werker: “Er zijn aanwijzingen dat trillingen door het werken met trillende apparaten of via een hockeystick of golfclub effect kunnen hebben. Maar genen spelen zeker een grote rol. Er zijn eveneens aanwijzingen dat er hogere kansen zijn voor diabetespatiënten en mensen die veel roken en drinken.”

Wat is de oorzaak?

Maar eigenlijk is er nog vrij weinig bekend over de oorzaak van deze wonderlijke ziekte, die ook wel wordt aangeduid als Vikingklauw. Die benaming komt voort uit de geografische verspreiding van de ziekte die overeenkomst met de trektochten van de Vikingen door Noord-Europa. De aandoening komt vooral voor bij blanke mensen.

De handziekte openbaart zich steeds vaker, simpelweg omdat de bevolking ouder wordt. Om meer inzicht te krijgen wordt meer onderzoek gedaan. In het UMCG brengt arts-onderzoeker Rosanne Lanting daarom de noordelijke patiënten in kaart. “We hebben zevenhonderd mensen van boven de 50 jaar uit Groningen onderzocht en bijna een kwart bleek koetsiershanden te hebben”, zegt Lanting. “Opvallend genoeg had bijna niemand nog kromme vingers, maar al wel knobbeltjes. We vermoeden dat er misschien meerdere vormen van Dupuytren zijn.”

Landelijk onderzoek

Ook loopt er een landelijk onderzoek onder 250 patiënten met koetsiershanden die zich elk half jaar melden om te controleren of er iets is veranderd in de handen. Lanting: “Door het verloop in kaart te brengen, krijgen we meer inzicht in de ziekte. Zo kunnen we op den duur betere voorlichting geven.”

Aantal patiënten

Plastisch chirurg Werker vindt het jammer dat patiënten pas bij hem terecht komen als de vingers al helemaal krom staan. Jaarlijks ziet hij in het UMCG 200 tot 250 patiënten. “We zouden willen dat huisartsen eerder verwijzen, zodat het verloop van deze ziekte helderder wordt en we beter met de patiënt kunnen afstemmen wat de optimale behandeling is en het beste moment van behandelen.”

Behandeling

De ziekte is goedaardig, maar ongeneeslijk. In de meeste gevallen rest bij extreme kromstand een ingrijpende operatie. De harde strengen worden uit de handpalm gehaald en de patiënt moet zeker rekenen op zes weken revalidatie. “In 20 procent van de gevallen staan de vingers binnen vijf jaar opnieuw krom”, aldus de plastisch chirurg. Er is een minder ingrijpende behandeling vanuit Frankrijk overgekomen. Dan wordt de streng met een injectienaald doorgesneden onder plaatselijke verdoving. Werker: “Minder belastend, maar daarvan zien we 85 procent binnen vijf jaar terug. Het voordeel is dat je deze behandeling een aantal keren kunt herhalen. Bij een herhaalde operatie moet je voorzichtig zijn dat je de zenuwen en bloedvaten niet aantast.”

Er is pas geleden nog een behandeling ingevoerd, maar die kost duizend euro en wordt niet vergoed door de verzekering. Door een enzym in de streng te spuiten, breekt deze vanzelf.

Ziekte van Dupuytren

De aandoening werd in 1831 voor het eerst beschreven door baron Guillaume Dupuytren. Andere benamingen zijn: Koetsiershanden, Clines Disease of Vikingklauw. De ziekte komt voornamelijk voor onder Noordwest-Europese bevolking.

Vergelijkbare aandoeiningen

Vergelijkbare aandoeningen zijn: Ledderhose en Peyronie. Bij de eerste ontstaan harde knobbels in het bindweefsel onder de voetzolen die verkrampingen geven in de tenen. Bij de ziekte van Peyronie trekt de penis bij een erectie krom, omdat zich een streng bindweefsel heeft gevormd dat niet voldoende mee rekt.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht