Zorg

Drugs. Amsterdam cannabis-stad. In Eindhoven en Utrecht veel XTC-gebruikers

In grote Nederlandse steden worden veel drugs gebruikt, vergeleken met andere plaatsen in Europa. Dat blijkt uit een analyse van het rioolwater in 42 steden in 21 landen. De resultaten zijn dinsdag bekendgemaakt in het jaarlijkse rapport van het EU-drugsagentschap (Emcdda).

partdrugs

Foto ANP

In Nederland is in de jaren 2011-2013 onderzoek gedaan in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Volgens het Nederlandse wateronderzoeksinstituut KWR, dat heeft meegewerkt aan het onderzoek, wordt in de Nederlandse steden relatief veel cocaïne, amfetamine en xtc gebruikt, en ook voor cannabis geldt dat Nederland in de top 5 staat, aldus KWR.

XTC Hoofdsteden

Eindhoven, Utrecht en Amsterdam zijn zelfs de ‘xtc-hoofdsteden’ van Europa. De steden staan respectievelijk op 1, 2 en 3. Daarbij moet wel worden aangetekend dat in Eindhoven abnormale hoeveelheden zijn gemeten van de werkzame stof van xtc. De stof MDMA wordt daar waarschijnlijk geloosd op het riool.

Amsterdam en Cannabis

Amsterdam is qua cannabisgebruik de tweede stad van Europa. Utrecht staat op de vijfde plek. Nummer 1 is Novi Sad in Servië. Amsterdam, Eindhoven en Utrecht staan respectievelijk op de tweede, zevende en dertiende plek met cocaïnegebruik.

Onderzoeker Pim de Voogt zegt dat het rioolwateronderzoek betrouwbaar is en waarschijnlijk meer zegt over het gebruik dan een enquêteonderzoek, waarbij mensen mogelijk ,,sociaal wenselijke antwoorden” geven.

Veel Nederlanders gebruiken drugs

Ook andere cijfers uit het rapport van Emcdda wijzen erop dat het drugsgebruik onder Nederlanders vrij hoog is. Zo zijn Nederlandse jongeren de xtc-kampioenen van Europa. Naar schatting 3,1 procent van de 15- tot 34-jarigen in ons land gebruikte de drugs in de laatste 12 maanden. 13,7 procent uit deze catagorie gebruikte cannabis. Dat percentage ligt alleen in Tsjechië hoger. Ook met cocaïne staan de Nederlandse jongeren in de top 5.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht