Zorg

Gastroparese. Annemari Talsma kan niet eten en drinken door een maagverlamming

Nooit meer een pizza, een glas frisdrank of een ijsje. Voor Annemari Talsma uit Warten een feit. De twintigjarige heeft een maagverlamming. ,,Het enige wat ik wel eens in mijn mond stop is een lolly of een kauwgompje.” Eten en drinken doet ze via een sonde.

Annemari Talsma. Foto: Carina Twerda

Annemari Talsma. Foto: Carina Twerda

Anderhalf jaar werkt de maag van Annemari niet meer. Als kind had ze vaak last van eczeem en astma. Vanaf haar twaalfde nam die astma ernstige vormen aan. ,,Ik heb daar zelfs voor in een Zwitsers astmacentrum gelegen”. Ze gaven haar daar Prednison zonder maagbeschermers. Een maagbloeding was het gevolg. Nog geen twee jaar later, viel ze enorm af. ,,Ook moest ik steeds overgeven.

Anorexia

Ze dachten dat ik anorexia had en dat ik zelf mijn vinger in de keel stak.” Een arts kwam bij haar zitten om te zien hoe ze at. Binnen vijf minuten kotste ze alles uit. Toen bleek dat de sondevoeding in haar maag bleef zitten, zonder dat er maar een millimeter door haar lichaam werd opgenomen, werd de diagnose gastroparese vastgesteld. Een maagverlamming die nooit meer overgaat.  ,,Er zijn maar een handjevol mensen op aarde die dit hebben en de artsen weten niet wat ze moeten doen”, legt Annemari Talsma uit.

Wat is de taak van de maag?

De maag is een gespierde zak, ongeveer zo groot als een kleine meloen, hij bevindt zich in het bovenste midden van de buik, net onder de ribben. De maag wordt uitgevouwen wanneer je eet of drinkt en kan rekken tot bijna 1 liter voedsel of vloeistof. Hij kan uit zich zelf rekken en krimpen, de wanden zijn bekleed met drie lagen van krachtige spieren. Door de spier samentrekkingen wordt het voedsel gemixt met enzymen en zuren die geproduceerd worden door klieren. Zodra de maag het voedsel gaat kneden tot een papachtige structuur, duwen de spieren door middel van sterke spier samentrekkingen het voedsel naar het bovenste gedeelte van de dunne darm. Hier begint het echte werk van de spijsvertering. Gemiddeld duurt het drie tot vier uur voordat de maag leeg is, dit is afhankelijk van wat je gegeten hebt.

Wat is een maagverlamming?

Een maagverlamming is een aandoening waarbij de spieren en/of zenuwen in de wand van de maag slecht of helemaal niet meer functioneren. De maag kan zich hierdoor niet, of slecht, leegmaken. Het gevolg is dat het voedsel in de maag blijft. ,,Soms eet ik heel stiekem wel eens ergens een hapje van. Maar dat gaat stinken joh. Het rot dan gewoon in je maag. Ook word ik daar erg ziek van.

Na de diagnose waren er voor Annemari twee opties. Omdat ze erg last van Astma heeft, koos Annemari voor een gat in haar buik. Via het gat wordt de sondevoeding in haar darmen gepompt. ,,Er was ook nog een andere optie. Een maagpacemaker. Een apparaat waarvan het niet zeker is dat hij zou helpen. En ook was het een zware operatie voor de longen, en de werking was niet zeker.”

Sondevoeding

De hele dag loopt Annemaria rond met een zak sondevoeding. ,,Binnen hangt de zak aan een paal, maar als ik even naar de winkel wil, dan gaat hij mee in een rugzak. ,,Erg lastig allemaal”, vindt Annemari. Zelfs de kleinste huishoudelijke klusjes, worden een uitdaging. ,,Probeer maar eens was op te hangen, terwijl je met je buik vastzit aan een slang aan een paal”, grinnikt ze. ,,Sporten kan ook niet. Soms ontkoppel ik de sonde wel even, maar dat kan ook niet te lang.”

De toekomst

Toch blijft ze vrolijk. ,,Ik lach veel, maak grappen over mijn aandoening en probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen. ,,Zo loop ik ook gewoon stage op een school. De kinderen waren in het begin bang voor me, omdat ze natuurlijk wel voorzichtig moeten zijn. Helaas kan ik niet altijd naar stage, omdat ik me vaak niet lekker voel of gewoon te moe ben.” Daar baalt ze van, want ze is gek op kinderen. ,,Helaas kan ik ze door dat gat in mijn buik zelf nooit krijgen. Eigenlijk is mijn toekomst heel onzeker. ,,Ik heb geen idee hoe lang mijn lichaam dit vol gaat houden. Maar ik geniet van de dingen die ik wel kan doen. Ik probeer iedere dag een blog bij te houden, fotografeer graag en probeer zoveel mogelijk aandacht te krijgen voor deze aandoening.

Om haar ziekte bekender te maken, deed ze mee met het televisieprogramma Je zult het maar hebben. ,,Een dokter uit het ziekenhuis had me opgegeven. Hij vond mij een bijzondere patiënt en wist dat ik makkelijk praat over mijn ziekte. Zelf hoop ik dat mensen die mijn verhaal horen meer gaan genieten van het feit dat ze gezond zijn. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend.”

Op televisie

Annamari was in mei 2014 in het televisieprogramma Je zal het maar hebben van de EO

http://gemi.st/BNN_101342441

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht