Well-being

Het leven aanhalen

Wat is het verhaal van jezelf? Wij allen zitten vol met verhalen. Verhalen over alle ervaringen die we hebben opgedaan in het leven. Verhalen van anderen. Alles om ons heen is een groot verhaal met allerlei kleine verhalen daar weer in.

Leven

Foto: Joke Land

Wat is jouw verhaal?

Wat is jouw eigen verhaal? Iedereen heeft een eigen verhaal over zichzelf. Dit verhaal geeft weer hoe u het leven ervaart. Sommige mensen hebben van het verhaal een mythe gemaakt. Een mythe is iets waar je zo sterk in kunt geloven dat het je beheerst. De mythe is een verhaal dat zo sterk is, dat het de macht heeft om je leven en visie volledig vorm te geven.

Er bestaat naast deze mythe ook niets anders meer. De mensen die een mythe van zichzelf maken, voelen en denken vaak dat ze onaantastbaar zijn geworden. De mythe op zich is een beschermlaag die ondoordringbaar is geworden. Totdat er iets gebeurt in het leven waar de mythe toch geen antwoord op is. De mythe valt in duigen en er staat iemand zonder verhaal, helemaal naakt in het naakte leven.

Je eigen verhaal

Daarom is het belangrijk om je eigen verhaal te hebben en dat elke dag weer aan te vullen. Het eigen verhaal is een bewegend geheel. Daarin komen ook nieuwe ervaringen, die weer verwerkt worden in het eigen verhaal. Mensen worden blij als ze hun eigen verhaal kunnen vertellen. Zolang het echt een verhaal is, blijven andere mensen ook geboeid. Zodra het mytheachtige trekken krijgt, stoot het mensen af en ze wenden zich ook van je af.

Levensverhaal

Het verhaal dat beweegt, is een levensverhaal. Je eigen verhaal te hebben, betekent ook dat je bestaat, dat je er bent. Sommige mensen denken dat ze niets te melden hebben. Dat komt doordat ze het verhaal dat ze hebben, zelf niet interessant vinden of geleerd hebben niet over zichzelf te praten. Maar hoe zullen we elkaar kennen, zonder verhaal? Ontmoetingen van mensen zijn ontmoetingen van verhalen.

Gezondheid en verhaal

Gezondheid en het verhaal gaan samen. Door de verhalen verbinden we ons aan de wereld en aan anderen. De behoefte van mensen is verbinding met anderen. Door anderen leren we ook om ons eigen verhaal aan te passen, aan te vullen en flexibel in het leven te staan. Door verbinding met anderen leven we langer. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit meermalen aangetoond: mensen die met andere mensen leven, leven substantieel langer.

Verhalen blijven aanhalen

Ik hoop natuurlijk ook dat het een langer, gelukkiger leven is. Maar in welke omstandigheden mensen ook verkeren, we beginnen meteen elkaar verhalen te vertellen, te delen met elkaar. Wij bestaan met elkaar door de verhalen. Sommige verhalen blijven lang en sommige verhalen zijn gewoon voor het moment van nu. Verhalen, dat is het leven blijven aanhalen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht