Zorg

Gilles de la Tourette. Wat is het? En vloekt iedereen?

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van Gilles de la Tourette, maar er zijn nog veel misverstanden over mensen met deze aandoening. Zij zouden vooral vloeken en tieren, maar de meeste mensen met Gilles de la Tourette schelden helemaal niet. Fonds Psychische Gezondheid vindt het hoog tijd voor meer duidelijkheid.

IAAAa002kL

Wat is Gilles de la Tourette?

Het syndroom van Gilles de la Tourette is een ticstoornis. Een tic is een plotselinge, snelle, herhaalde, niet-ritmische beweging of geluid. Iemand knippert bijvoorbeeld extreem vaak met de ogen, haalt zijn of haar schouders steeds ongecontroleerd op, gromt, snuift of maakt obscene gebaren. Slechts een klein deel van de mensen met Gilles de la Tourette heeft last van dwangmatig vloeken of schelden. Toch is dit wat de meeste mensen associëren met Tourette. Over Gilles de la Tourette worden regelmatig grappen gemaakt, juist omdat dat ene aspect teveel aandacht krijgt.

Ervaringsdeskundige Janneke: “Door veel mensen, maar ook door de media, wordt Tourette vrij eenzijdig ingevuld. Door iedere keer de aandacht te vestigen op dat ene onderdeel van Tourette zal dat bij het grote publiek blijven hangen. Dit kan leiden tot veel onbegrip voor mensen met Gilles de la Tourette.”

Derde volwassenen houdt ernstige tics

Niet iedereen met tics heeft automatisch Gilles de la Tourette. De aandoening moet worden vastgesteld door een psychiater of neuroloog. Er wordt geschat dat Gilles de la Tourette bij 1% van de Nederlandse bevolking voorkomt.  Gilles de la Tourette ontstaat in de kindertijd. Dit is vaak als het kind tussen de vier en zes jaar oud is. Geleidelijk aan komen er meer en complexere tics bij en dit leidt tot een piek tussen het tiende en twaalfde jaar. De tics nemen over het algemeen weer af rond de tienertijd. Ongeveer een derde van de volwassenen blijft echter ernstige tics houden.

Oorzaak Gilles de la Tourette

De exacte oorzaak van Tourette is (nog) niet bekend. We weten wel dat het gaat om een combinatie van genetische aanleg en één of meerdere ‘triggers’ die de tics tot uiting laten komen.Gilles de la Tourette gaat vaak samen met ADHD  of een obsessieve-compulsieve stoornis Mensen met Gilles de la Tourette zijn ook gevoelig voor onder andere depressie en verslaving. Soms ondervinden mensen hier meer last van dan van de tics zelf.

Niet iedereen heeft behandeling nodig

Gilles de la Tourette is niet te genezen. Maar omdat de tics en klachten per persoon verschillen, heeft niet iedereen met deze aandoening een behandeling nodig. Tics kunnen verminderd worden door het volgen van leefstijlregels als het vermijden van stress en het zorgen voor voldoende slaap. Ook kunnen activiteiten die veel concentratie vereisen tics verminderen.

Een behandeling is op zijn plaats wanneer iemand met Gilles de la Tourette veel klachten ervaart in het dagelijks leven. De behandeling richt zich op vermindering van de tics. Dit kan bijvoorbeeld met gedragstherapie. Wanneer leefstijlregels en gedragstherapie niet voldoende resultaat opleveren, zijn er nog andere behandelopties zoals medicatie of Botox-injecties.

Wil je meer weten over Gilles de la Tourette? Of denk je juist alles hierover te weten? Lees meer op de site van Fonds Psychische Gezondheid en doe de kennistest: www.psychischegezondheid.nl/tourette.

 

Filmpje: Stereotype Gilles de la Tourette

Bart de Graaf, wie kent hem niet? Helaas is hij op jonge leeftijd overleden, maar tijdens zijn werkperiode bij BNN heeft hij onder andere dit filmpje gemaakt. Het is misschien iet wat overdreven, maar het geeft wel een goed beeld van het stereotype Gilles de la Tourette patiënt. 

http://youtu.be/DS7OwN4NxdE

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht