Zorg

Zand en water maken de puzzel – Column autisme Tine van Knijff

Als het Tesse allemaal even teveel wordt op school, laten zijn juffen hem ‘afwassen’. Kinderarbeid? Welnee. Tesse wordt rustiger van het voelen van stromend water over zijn handen. Van het spelen met zand trouwens ook. Liever natte kleren of schoenen vol zand dan een overprikkeld jongetje, vinden wij en zijn juffen. 

Tesse met kleren en al in een klein badje met water. Foto: Tine van Knijff

Tesse met kleren en al in een klein badje met water. Foto: Tine van Knijff

Prikkels zijn eigenlijk alle dingen waar je aandacht naartoe getrokken wordt. Bij iemand met autisme is dat alles wat om hem heen gebeurt. Waar wij in staat zijn om hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden, komt dat bij Tesse allemaal even ‘hard’ binnen. Zijn hersenen verwerken de informatie die binnenkomt anders dan dat bij ons het geval is.

Puzzelstukjes

Alle hoofdzaken en bijzaken zijn even belangrijk én het is moeilijk om al die prikkels samen als een geheel te zien. Daarom is het voor iemand met autisme moeilijker de wereld om zich heen te begrijpen; het duurt langer voordat alle puzzelstukjes van prikkels die op een dag voorbij komen, samen een puzzel vormen.

Constant gevoel

Als Tesse met zand speelt, is hij alleen dáár mee bezig. Met niets anders. Als je hem dan iets vraagt of iets vertelt, heb je grote kans dat hij geen antwoord geeft en niet reageert. Het lijkt dan alsof hij supergeconcentreerd met het zand aan het spelen is, maar intussen gebeurt er nog iets anders. In zijn hoofd maakt hij puzzels.

Alle prikkels die zijn binnengekomen, moeten aan elkaar worden gepuzzeld. Daar kan even geen andere informatie bij. Zand geeft een constant gevoel af; steeds hetzelfde gevoel. Het vloeit over zijn handen met steeds dezelfde structuur en dezelfde snelheid. Die hijzelf bepaalt. Daar kunnen even geen invloeden van buitenaf bij.

Alleen met het water

Met water is dat precies hetzelfde. Tesse wil heel graag alleen douchen. Eerst gaat hij in bad, wassen we hem en daarna gaat de stop uit het bad en de douchekraan aan. Dan gaan wij naar de woonkamer en spreken we met hem af: als we terugkomen, gaat de kraan uit. Dat is voor hem duidelijk: zolang hij onder de douche staat, is hij alleen met het water.

Het ruisen van het water uit de kraan is constant, de warmte en de snelheid van het water dat uit de kraan komt is constant.

Als hij die momenten niet zou hebben, zou hij niet genoeg ‘tijd’ hebben om alle prikkels die bij hem binnenkomen, te verwerken. Dat gebeurt wel eens. Dan gaat Tesse snel en onduidelijk praten, is het moeilijk contact met hem te maken en weet hij zelf niet goed meer wat hij moet doen.

Zomer is ideaal

Het is nu zomer, ideaal zand- en waterweer. Dat de wasmachine overuren draait met al die natte en zanderige kleren, dat maakt ons helemaal niets uit.

Jubileumcongres

Op 12 juni wordt het veertigjarig bestaan van het Autismeteam Noord-Nederland (ATN)  gevierd met een jubileumcongres. Ik ga daar naartoe om verslag te doen voor de Friese Weekbladen, voor deze website en uiteraard uit persoonlijke interesse.

In een vogelvlucht langs verleden, heden en toekomst neemt de organisatie de bezoekers een dag mee in de wereld van autisme. Voor meer informatie: www.lentis.nl/atn40jaar

Eén-na-laatste

Dit is mijn één-na-laatste column voor Gezondheid&Co. Op 19 juni verschijnt mijn laatste column, met als onderwerp: Hoe is dat, als je zoon anders denkt aan jij?

 

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht