Zorg

Het syndroom van Gilles de la Tourette

Het syndroom van Gilles de la Tourette is een onvoorspelbare en grillig verlopende neuro-psychiatrische aandoening. De tics variëren in ernst, vorm en frequentie en komen vaak in golven. „Het grootste vooroordeel is dat Touretters vloekers met een gedragsstoornis zijn.”

JEUGDZORG

Hardnekkige misvatting

Vloeken en schelden kán, maar daar heeft slechts tien procent van de mensen met de aandoening Gilles de la Tourette last van. Dat vooroordeel wil voorzitter Wim Buisman  van de stichting Gilles de la Tourette graag direct uit de wereld helpen. „Audiovisuele media bevestigen vaak een negatief beeld van de aandoening. Denk aan YouTube-filmpjes, cabaretteksten of de vertolking van ‘Giel de la Tourette’ van wijlen Bart de Graaff. Dat Tourette vooral een scheld- en vloekziekte is, spreekt tot de verbeelding maar is een hardnekkige misvatting. Wij proberen dat beeld te ontmaskeren.”

 

Verschil Tourette en Adhd

In oorzaak en uitingsvormen kunnen Tourette, obsessief-compulsieve stoornis (OCS of dwangstoornis) en ADHD elkaar wel overlappen. „Bij Tourette zijn dezelfde hersenfuncties verstoord als bij ADHD”, zegt hij. „Bij 40 tot 50 procent van de lijders aan Tourette komen ook een of meerdere van bovengenoemde stoornissen voor. Door die verwevenheid met andere aandoeningen, door het repertoire aan tics (beweging, geluid, gedachten) en door het wisselende beloop is Tourette een heel mysterieuze ziekte.” Maar de labels ‘gek’ en ‘onhanteerbaar’ zijn volgens Buisman volledig onterecht. „Bij veel mensen zijn de tics mild en niet al te storend.”

Hoe ontstaan tics?

Op het gebied van onderzoek en behandeling is intussen veel verbeterd. De stichting Gilles de la Tourette houdt onder andere de ontwikkelingen op dit gebied in de gaten. De exacte oorzaak van deze neuro-psychiatrische aandoening is nog onbekend. Wel zijn er theorieën, die nog niet eenduidig zijn: elkaar versterkende genen in combinatie met stress of een streptokokkenbesmetting op jonge leeftijd. „Maar we weten niet precies waarom tics opeens kunnen opduiken.”

Is gilles de la tourette te genezen?

Een wondermiddel of behandeling bestaat niet. „Medicijnen zijn wel verbeterd. En er zijn meer behandelmethoden uit de (cognitieve) gedragstherapie, waarmee mensen onder andere leren om tics onder controle te krijgen. Gedragstherapie is voor jongeren de voorkeursbehandeling. Zij hoeven dan geen zware – kalmerende – medicijnen met allerlei bijwerkingen.”

Ingrijpend

Vooral voor jongeren kan Tourette behoorlijk ingrijpend zijn. Zij stuiten op veel onbegrip. „Helaas wordt de diagnose vaak te laat gesteld, zodat mensen lang in onzekerheid zijn wat dat oogknipperen of hoofdknikken is, en of het vanzelf over gaat. We weten dat veel jongeren met lichte Tourette er na een gedragstherapie minder last van hebben. Artsen en psychologen hebben nu wel meer kennis, maar lang niet genoeg.” De meeste Touretters zijn er levenslang mee behept, zegt Buisman. „Iemand met Tourette komt niet per se slechter aan de bak, maar je moet het bij gelegenheid wel kunnen uitleggen. Dat vergt een zekere vaardigheid.”

Grillig

Hoe grillig Tourette kan zijn, weet Herman Godefroy als geen ander. Op zijn 9e doken in een paar maanden tijd diverse tics op: bewegingen, kuchen, zinnen herhalen, scheldwoorden uiten. Later kwamen daar ‘agressieve en godslasterlijke’ gedachten bij, en de neiging om gevaarlijke dingen te doen. „Zoals het hete puntje van een soldeertang aanraken. Het is een drang. Je weet niet waarom, maar je moet het gewoon doen.”

Artsen stelden destijds wel de juiste diagnose. „Maar verder was er geen enkele medische of psychosociale begeleiding voor mij of mijn ouders.” De stoornis beïnvloedde zijn jeugd ‘best ingrijpend’. „Ik heb er ontzettend mee geworsteld. Het was zo’n absurde aandoening. Ik kon er met niemand over praten. Ik had als kind weinig zelfvertrouwen en viel een beetje buiten de groep. Voordeel is dat ik daardoor een onafhankelijk en eigenzinnig denker ben geworden. Dat was in mijn vak – als natuurkundig ingenieur meetinstrumenten ontwikkelen – absoluut een voordeel.”

Puzzelstukjes

Na de puberteit namen zijn tics af, om vanaf zijn 40e te verdwijnen. Het ‘licht chaotische’ bleef echter. „Ik ben creatief maar niet zo goed in plannen en organiseren. Toen rond mijn vijftigste duidelijk werd dat ik ook ADHD had, vielen de puzzelstukjes in elkaar.” Merkwaardig genoeg kreeg hij rond zijn 60e een nieuwe tic: een ja-knik beweging met zijn hoofd. „Ik heb vaker gehoord dat tics op latere leeftijd weer opduiken.” Godefroy heeft vergeefs nog Botoxinjecties geprobeerd, om bepaalde nekspieren uit te schakelen. Medicijnen die hij vroeger nam hielpen niet of maakten een zombie van hem. Gedragstherapie sloeg bij hem niet aan: „Je moest de tics tellen en daar werden ze alleen maar erger van.”

Wat is het syndroom van Tourette?

Het syndroom van Tourette (meerdere soorten tics) komt voor bij naar schatting 25.000 Nederlanders, van alle leeftijden. Daarnaast heeft 0,3 à 1 procent, een paar honderdduizend mensen, een – enkelvoudige – ticstoornis zoals oogknipperen of keelschrapen. De aandoening duikt meestal op in de leeftijd van 8 tot 18, maar later kan ook.

De stichting Gilles de la Tourette draait vrijwel geheel op vrijwilligers. Zij adviseren over de aandoening, behartigen patiëntenbelangen en organiseren regionale contactdagen en trainingen. De adviesraad van de stichting zoekt regionaal voortdurend naar bekwame behandelaars. Door het huidige gezondheidszorgbeleid moet de stichting het over twee jaar met 40 procent minder subsidie doen. Ten onrechte, vindt voorzitter Wim Buisman. „Wij zijn een zinvol onderdeel van de zorg en kunnen ook veel psychosociale zorg vervangen.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht