Zorg

Een koortslip of koortsblaar. Wat moet je doen?

Heel veel mensen dragen het bij zich, vaak zonder dat ze het weten. Het Herpes Simplex virus, oftewel het virus dat een koortsblaar veroorzaakt. Er vanaf komen zal niet lukken, maar het virus in bedwang houden is een klein kunstje.

Koortslip, lippen

Koortslip ( Foto: NDC Mediagroep/DVHN)

Eens een koortslip…

Eens een koortsblaar… Wanneer je eenmaal met het Herpes Simplex virus bent besmet, kom je er nooit weer vanaf. Het virus blijft altijd in je bloedbaan aanwezig en heeft bij de volgende omstandigheden de kans om uit te breken:
• Verminderde weerstand, bijvoorbeeld door: – Stress en spanning – Verkoudheid – Anti-biotica gebruik
•Zonnebrand op de lippen (bij mooi weer en vaak op vakantie).

Langdurig en pijnlijk

De ene persoon voelt een koortsblaar al één of twee dagen aankomen dankzij een tintelend gevoel, bij de ander is hij er voordat men er erg in heeft. Eén ding is zeker, een koortsblaar geeft je een onprettig gevoel en kan ongemakkelijk, langdurig en pijnlijk zijn.

Wat te doen bij een koortslip of koortsblaar?

  • Geef baby’s even geen kus want het gevaar bestaat dat zij het virus van u overnemen…
  • Mogelijke oplossingen Er zijn diverse symptomatische oplossingen om een koortsblaar te lijf te gaan. Zo zijn er kleine doorzichtige pleistertjes die de koortsblaar afschermen van de buitenwereld en hem binnen een paar dagen proberen te verdrijven.
  • Ook zijn er vele verschillende crèmes die voor, tijdens en na het uitbreken van een koortsblaar gesmeerd kunnen worden. Deelsomde komst van een koortsblaar te voorkomen, en deels om hem zo snel mogelijk te doen verwijderen. Wanneer hij al langer dan twee dagen aanwezig is, kan alleen een crème met veel zink nog echt helpen.

Preventief tegen koortsblaren

  •  L-Lysine is een aminozuur dat een remmende werking heeft op de groei van het Herpes virus. Hiermee kun je zowel het ontstaan van de Herpes-infectie voorkomen, als – in acute gevallen – de groei van het virus remmen. Anders gezegd: L-lysine kan een koortsblaar voorkomen en een aanwezige koortsblaar sneller doen verdwijnen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht