Zorg

De sluipmoordenaar verslaving slaat geruisloos toe. Tips voor ouders

 Bloednerveus zijn de voorlichters van Prat uit Smilde als ze voor de eerste keer hun persoonlijke verhaal op een middelbare school vertellen.

alcohol, drank, jongeren, 18

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

Schaamte en doorzettingsvermogen vechten om voorrang. Na een paar keer wordt het gemakkelijker.
De voorlichters hebben een ding gemeen: ze zijn verslaafd geweest. “Wij vertellen ons verhaal open en eerlijk, dat is de kracht van Prat”, zegt Manon Visscher.

Op verslaving rust een taboe

“Kinderen vinden het lastig erover te praten”, zegt Barry van Hooff. Visscher en Van Hooff werken nu al ruim twee jaar voor Prat. Van Hooff: “Ik kwam uit de kliniek en zocht structuur, een dagvulling. Bovendien wilde ik iets met mijn ervaringen doen. Dat is lastig. Je wordt constant geconfronteerd met je eigen probleem.” Je eigen fouten vertellen aan een groep pubers is elke keer weer heftig beaamt Manon Visscher. “Kinderen denken bij het verhaal van een docent vaak: het zal wel. Een persoonlijk verhaal maakt veel meer indruk.”

Alcoholgebruik normaal?

“Het gebruik van alcohol is normaal geworden. Dat is ook direct het grootste probleem.
Kinderen beginnen erg jong met drinken”, zegt Visscher. Daarom geeft Prat al voorlichting op de basisschool.Want juist de groep kinderen tussen de tien en vijftien jaar is gevoelig voor groepsdruk en ’erbij willen horen’. “Volwassenen vinden het niet normaal dat iemand van dertien al drinkt, maar zij geven wel het signaal dat drinken normaal is”, vertelt Visscher.

Kinderen zijn kwetsbaar

Ten Hooff: “Het gedeelte in je hersenen dat voor emotie zorgt, ontwikkelt zich als eerste. Pas daarna volgt het verstand. Je bent dus een grote brok emotie met een klein beetje verstand.Dat maakt kinderen kwetsbaar.”

Sneller verslaafd

Uit onderzoek blijkt dat jongeren die op jonge leeftijd met drank of drugs beginnen, later vele malen sneller een verslaving ontwikkelen. “Het gaat om weerbaarheid en dat moet je voor je zestiende nog ontwikkelen”, weet Visscher. Verslaving slaat toe als een sluipmoordenaar.
Veel jongeren gaan elk weekend flink los, maar raken niet verslaafd. Van Hooff: “Er is altijd een onderliggend probleem bij mensen met een verslaving. Ze drinken hun problemen letterlijk weg. Je wordt afhankelijk van een verdovend middel.”

Alcoholverslaving

Daarbij maken Visscher en Van Hooff geen onderscheid tussen alcohol en drugs. Visscher: “Het brengt je allemaal in een roes. Alcohol wordt wat dat betreft onderschat. In afkickklinieken heeft het overgrote gedeelte een alcoholverslaving.”
Barry van Hooff rookte zijn eerste joint tijdens de pauze. Later ook na schooltijd. “En dan kom je erachter dat je elke dag drugs nodig hebt.”
Door de drugs of drank nemen de problemen toe. Je komt in een neerwaartse spiraal terecht, aldus Visscher. En pas als je op de bodem bent, heb je zelf door dat je verslaafd bent.

Familie moet alert zijn

Ook de omgeving van een verslaafde merkt pas te laat dat het mis is. Visscher: “Als familie moet je dan onvoorwaardelijk van diegene blijven houden maarwel grenzen stellen.Ophet moment dat iemandwil stoppen kun je helpen. Tot die tijd moet je afstand houden.”
Beide is het gelukt om af te kicken en hun leven weer op te pakken. Visscher: “Het voelt goed een positieve draai aan ons verleden te geven.”
  1. Bespreekbaar. Visscher: “Houd het onderwerp bespreekbaar.Als je kind vertelt dat hij dronken was, ga dan niet als een idioot te keer. Praten is zo belangrijk.”
  2.  Regels. Van Hooff: “Stel duidelijke regels en verbind hier consequenties aan.”
  3. Weet waar je kind is. Visscher: “Ouders hebben vaak geen idee. Zorg dat je de vrienden van je kinderen kent en vraag waar ze heen gaan.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht