Zorg

Jeugd krijgt uitleg over drinken op jonge leeftijd

Verslaving ligt op de loer als jongeren regelmatig veel drinken. Pubers moeten dit weten en dus licht de GGZ Friesland hen voor, zoals onlangs  op Ameland.

alcohol, kinderen

Foto: moeders.nu

,,Ik krijg een scooter als ik op mijn zestiende niet rook. En doe ik dat op mijn achttiende nog niet, dan krijg ik mijn rijbewijs’’, zegt een tweedeklasser van de Amelander Burgemeester Waldaschool. Wie heeft er ook zo’n afspraak met zijn ouders over alcohol drinken, vraagt Pieter Meindertsma, klinisch psycholoog van de GGZ. Niemand. Bijna niemand. ,,Met mijn opa heb ik zo’n afspraak’’, zegt een jongen na enig aarzelen.
Hijweet het niet meer precies. Als hij niet drinkt, heeft ook hij het rijbewijs en zelfs een auto op zijn achttiende verdiend.
,,Waarom hebben ze alcohol eigenlijk uitgevonden’’, verzucht een meisje na een heftig lesje over welke schade alcohol kan aanrichten van Meindertsma en psychiatrisch verpleegkundige Marijke Prins.

Jongeren en alcoholverslaving

Jongeren van dertien, veertien die wekelijks te veel drinken, hebben een vier keer zo grote kans op alcoholverslaving op latere leeftijd dan degenen die matig of niets drinken. Reden genoeg voor de GGZ langs Friese middelbare scholen te trekken.

Korsakov

Op de Korsakov-afdeling van de GGZ in Franeker waar Meindertsma en Prins werken, daalt de gemiddelde leeftijd van de patiënten. Hier behandelen ze mensen met de ziekte van Korsakov en zogeheten cognitieve stoornissen. Niet meer kunnen organiseren en verlies van je kortetermijngeheugen zijn enkele van de kenmerken.

Probleem ontkennen

Lijders bagatelliseren hun probleem, omdat ze hun ziektebeeld zelf niet herkennen. Dit leidt tot verwaarlozing. Financiële problemen liggen op de loer. ,,Deze mensen hebben hulp nodig om hun bestaan in goede banen te leiden. Eigenlijk zijn ze gehandicapt.’’ Prins: ,,Iemand bij ons op de afdeling vraagt elke dag om zijn kind. Hij is vergeten dat zijn kind is overleden. Elke dag dompelt hem dit in diep verdriet. Aan zijn rouwproces komt geen einde.’’

Drank niet schadelijk?

Op school in de tweede klas heeft een aantal leerlingen wel eens wat gedronken. ,,Ik vind het lekker’’, zegt een meisje. ,,Ja echt, ook bier.’’ Ze gelooft er niet zo in dat drinken op haar leeftijd schadelijk is. ,,Er zijn zoveel onderzoeken en het ene zegt dit en het andere zegt dat’’, weet ze.
Een jongen zegt ook wel eens een biertje te drinken. Waarom, vraagt Meindertsma. ,,Af en toe een biertje drinken maakt niets uit. Ik drink voor de gezelligheid’’, antwoordt hij. Meindertsma: ,,Wordt het dan ook echt gezelliger?” ,,Nou ja, een beetje.’’

Stil

Repliek krijgt hij van een klasgenoot: ,,Op de kermis was het toch ook heel gezellig en toen had je geen bier op.’’ Dat moest de jongen toegeven. En nee, af en toe een biertje richt geen schade aan. Het is gauw duidelijk dat ook de Amelander klas de nare gevolgen van alcoholverslaving van nabij kent. Van de schrijnende voorbeelden raakt iedereen stil. ,,Ik vind het heel erg en ik kan er niet bij dat je dit jezelf aan doet’’, zegt een leerlinge. En je omgeving niet te vergeten.
Dit verhaal is gepubliceerd in de Leeuwarder Courant
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht