Well-being

Het onweer uit de toekomst

Heerlijke dagen hebben we achter ons. Natuurlijk, sommigen vinden het te heet, sommigen vonden het toch nog te koud. Ik zag veel genietende mensen op de fiets of wandelend voorbijkomen. De dorpsfeesten zijn weer voorbij in de provincie. Ook dat is fijn, dat ze voorbij zijn en dat ze mooi weer hadden. Die kunnen niet meer in het water vallen.

weer, code oranje

Foto: Joke Land

Code Rood

Veel mensen hielden zich onevenredig veel bezig met het onweer dat voorspeld was. Er hing een donkere schaduw over ons heen. Mensen spraken over de codes rood en oranje en waren zich er meer van bewust dat het gedaan was met het mooie weer. De preoccupatie die we krijgen sinds de buienradar er is, is een interessant fenomeen. Was dit ook al zo toen we nog geen voorspellend internet hadden?

Toekomst

Natuurlijk hielden we ons bezig met wat er in de toekomst zou plaatsvinden, maar aangezien we weinig details hadden, lieten we het ook wee gemakkelijk gaan. Tegenwoordig kennen we veel details. De ene helft van het land maakt zich op voor noodweer en de andere helft ligt heerlijk op het strandbed. Dat was vroeger ook zo, maar het was minder pijnlijk duidelijk wie er op het strand lag en wie alvast de zandzakken voor de kelderdeur ging leggen.

Schijnzekerheid

Zijn we ons nu meer bewust geworden of zijn we geruster geworden? Beide niet. We zijn meer de toekomst in gaan leven, zodat we ons kunnen voorbereiden. Zodat ons het niet meer overkomt. Anticiperen in de toekomst. Het maakt dat we heel intens kunnen genieten van het moment en vervolgens heel adequaat kunnen handelen. Denken we. En toch… de toekomst voorspellen maakt ons niet gezonder. Het maakt ons misschien rustig, omdat we een soort schijnzekerheid creëren dat we van alles in de hand hebben.

We hebben ook iets meer in de hand. Ik ken boeren die de buienradar dag en nacht aan hebben staan, zodat ze precies op het randje van de tijd kunnen maaien, ploegen, oogsten. Voor hen is het een uitkomst, ofschoon vroeger hun voorouders naar de lucht keken en ook goed konden voorspellen welk weer het werd. Dat ging weleens fout; dan hadden ze het iets moeilijker met de tijden goed doorkomen.

Overleven

Overleven is het toverwoord hier. We denken het beter te kunnen overleven met al onze internetvoorspellers. Deels doen we dat en deels vergalt de voorspelling ons dagelijks leven. Worden we er gezonder door? Ja en nee. Als je last hebt van onzekerheid en dat geeft je stress dan word je er zeker gezonder door. Het niveau van arousal zal minder zijn. Minder stresshormonen worden aangemaakt. Als je houdt van verrassingen, is de voorspelling al een stressor. Dus: houd je van verrassingen en uitdagingen, houd je dan verre van voorspellingen. Houd je van zekerheid: kijk op de buienradar en hang je regenjas vast klaar. We zijn zo verschillend van elkaar. We lijken het weer wel.

Joke Land is Psycholoog

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht