Well-being

Zit oranjekoorts in de genen? Waarom is de een gevoeliger voor oranje dan de ander?

Tijdens het WK kleurt Nederland oranje. Grote groepen mensen gaan gekleed in oranje, huizen worden versierd, WK poules worden in het leven geroepen en reclame op TV kleurt oranje. Maar niet iedereen doet mee met het oranjecircus. De een is gevoeliger voor de alom heersende oranjekoorts dan de ander. Neurowetenschapper Judith Homberg van het Radboudumc onderzoekt of deze gevoeligheid een genetische oorzaak heeft.

oranje, oranjegekte

Foto: NDC Mediagroep/ LC

Een van de genen die gevoeligheid voor invloeden van buitenaf veroorzaakt is het 5-HTTLPR gen. Dit gen zorgt onder andere voor de aanmaak van serotonine transporteitwitten in de hersenen. Mensen kunnen een korte of een lange variant van dit gen hebben. Ongeveer 20 procent van de bevolking heeft de korte variant. Deze mensen zijn onder meer gevoeliger voor ervaringen uit hun omgeving. En dus ook voor sociale factoren als oranjekoorts.

Extra gevoelig en extra genieten

Het blijkt dat mensen met de korte variant van het 5-HTTLPR gen ook kwetsbaarder zijn voor bijvoorbeeld depressie. Om deze reden is het gen bij onderzoekers ook wel bekend als het ‘depressiegen’. Judith Homberg: “Gevoeligheid voor depressie is maar het halve verhaal. Omdat het bezit van de korte variant je gevoeliger maakt voor je omgeving, kan dat inderdaad leiden tot depressie. Tenminste, als je voortdurend narigheid om je heen hebt. Maar andersom floreren deze mensen juist weer in een voortdurend positieve omgeving. Je zou kunnen zeggen dat gevoelige mensen niet alleen gevoeliger zijn voor oranjekoorts, maar er ook intenser van genieten.”

Aanpassen aan je omgeving

Judith Homberg: “Bij ratten hebben we onze aanname getoetst met een zogenaamde social conformity test. Hierbij hebben we ratten met en zonder de serotonine transporteiwitten met elkaar vergeleken. Opvallend was dat de ratten zonder de eiwitten hun voorkeur voor een type voedsel aan leken te passen aan hetgeen een partner net had gegeten. Dus een interessante vraag is of dit voor mensen ook kan gelden. Wordt kuddegedrag deels door het serotoninesysteem beïnvloed? We weten dat dit bij bijvoorbeeld sprinkhanen zo werkt. Sprinkhanen veranderen onder invloed van serotonine van een einzelgänger in een kuddedier.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht