Zorg

Genetica cruciaal bij zorg rond autisme. Defecte genen kunnen worden opgespoord in een druppel bloed

Het slechte nieuws: exacte ’bronnen’ van autisme zijn nog niet gevonden. Het goede nieuws: revolutionaire doorbraken in de kennis van psychiatrische stoornissen zijn nabij.

ANP XTRA ROOS KOOLE

ANP XTRA ROOS KOOLE

Een gouden eeuw in de psychiatrie. Dat en niets minder beloofde kinderarts en geneticus Raoul Hennekam donderdag  het jubileumcongres van het Autisme Team Noord-Nederland (ATN). Honderden medewerkers, deskundigen en familieleden van autisten waren naar Zuidlaren gekomen om te vieren dat er in vier decennia veel bereikt is om autisme spectrum stoornissen (ASS) beter te begrijpen en goede zorg te verlenen aan getroffenen en hun omgeving.

Snelle vorderingen

Het optimisme van Hennekam is gebaseerd op de razendsnelle vorderingen die er geboekt worden in het genetisch onderzoek. Het ontrafelen van het menselijk genoom kostte tien jaar geleden nog miljoenen, maar zal over niet al te lange tijd in vijftien minuten kunnen voor een paar honderd euro. Met niet meer dan een apparaatje ter grootte van een pakje sigaretten waarin een druppel bloed wordt ontleed.

Defecte genen

’Defecte’ genen kunnen zo opgespoord worden en vergeleken met die van anderen. Veel sneller dan nu en veel preciezer kan bij mensen met een stoornis worden vastgesteld waar de mogelijke bron zit. Belangrijk is vooral dat het juiste ’label’ snel wordt gevonden, want nu is de zoektocht dikwijls lang en verwarrend en worden patiënten met allerlei stoornissen ten onrechte bij elkaar gezet.
Hennekam voegde eraan toe dat problemen als privacy, opslag van gegevens en toegang tot genetische informatie nog heel wat hoofdbrekens zullen kosten.

Stoornissen

Overigens is met de genetische kennis slechts de helft van stoornissen als autisme beschreven, want zeker zo belangrijk zijn variaties in het ziektebeeld, onder andere bepaald door invloeden van buitenaf. Stoornissen kunnen van mild tot zeer ernstig uiteenlopen, met alle gevolgen van dien. In het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam waar hij werkt, doet nu al een kwart van de medisch specialisten zijn voordeel met genetisch onderzoek, terwijl die techniek nog maar vier jaar oud is. ,,We maken enorme sprongen bij zowel het stellen van de diagnose als de research. Als ik 25 was zou ik het wel weten: ik zou de psychiatrie in gaan.’’
De Amsterdamse arts onderstreepte dat kijken en luisteren naar mensen altijd geboden blijft. ,,We dreigen wel eens door te schieten in de betekenis die we hechten aan genetica. ,,Achtergronden van mensen en invloeden uit de omgeving zijn veel belangrijker dan we dikwijls denken.’’ Orthopedagoge Ina van Berckelaer-Onnes, oud-hoogleraar in Leiden en heel lang verbonden aan het Autisme Team Noord-Nederland, vertelde dat het nog maar zeventig In december 1974 werd de Noordelijke stichting hulp aan kinderen met autisme opgericht, waarin vanaf het begin ouders en professionals uit de zorg samenwerkten. Later werd de zorg uitgebreid tot jongeren en volwassenen.

Autisme team

Het Autisme Team Noord-Nederland heeft nu vestigingen in Leeuwarden, Drachten, Groningen en Hoogeveen en vormt een onderdeel van de zorggroep Lentis. Het team is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van mensen met een autisme spectrum stoornis (ASS) en biedt hulp aan kinderen, jongeren, volwassenen van alle niveaus en hun omgeving. Sinds 2008 heeft ATN de erkenning als TOPGGZ voor het wetenschappelijk onderzoek en opleidingen.jaar geleden is dat de eerste publicaties verschenen over wat we nu als autisme kennen. Heel lang werd gedacht dat de stoornis alleen bij kinderen voorkwam. De zoektocht naar ’behandeling’ was een wisselwerking tussen theorie en praktijk, met veel probeersels.
De kennis is enorm toegenomen maar nog verre van optimaal. Zo is het nog een raadsel waarom ASS bij jongens eerder wordt vastgesteld dan bij meisjes. Erg belangrijk vindt Berckelaer dat autisme niet alleen meer wordt benaderd als achterstand. ,,Mensen met ASS hebben naast hun beperkingen veel talenten, en soms is dat talent hun beperking, maar soms ook is de beperking het talent.’’

Zwakte als sterkte

Ter illustratie liet ze kunst zien van mensen met ASS en een filmpje uit een RTL-show van een klein jongetje dat feilloos automerken kan herkennen aan de autolampen. ,,We hebben geleerd naar zowel de zwakte als de sterkte te kijken, dat is enorme winst.’’
Daarop voortbordurend pleitte de Belgische orthopedagoog Peter Vermeulen in Zuidlaren voor een benadering waarbij gekeken wordt wat mensen met autisme gelukkig maakt. Naast preventie van negatieve gevoelend moet het bevorderen van positieve gevoelens veel meer aandacht krijgen.
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht