Zorg

Baby meteen aan de borst na ’natuurlijke keizersnee’

De natuurlijke keizersnee. Het Martini Ziekenhuis Groningen is er als eerste ziekenhuis in Noord-Nederland mee begonnen. 
keizersnede

Baby Max van Woerden ligt meteen na de keizersnede op de buik van zijn moeder Anne-Lies van der Baan. Vader Jochem van Woerden (links) kijkt toe. Eigen foto

Ze zagen hoe hij met zijn ruggetje naar boven ter wereld kwam en meteen werd baby Max op de buik van zijn moeder gelegd. “Je wilt meteen kennismaken met je kind op zo’n moment”, zegt de kersverse moeder Anne-Lies van der Baan. “Heel fijn dat ik hem meteen kon voelen. Na een half uurtje begon hij zelfs al uit mijn borst te drinken.”

Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven was er de eerste mee in Nederland, maar in het Martini Ziekenhuis Groningen is het vanaf nu de standaard. De natuurlijke keizersnee, noemen ze het. Vader en moeder kunnen meekijken hoe hun kindje uit de buik wordt gehaald. Het kind wordt daarna niet meteen onderzocht, maar eerst bloot en wel op de buik van de moeder gelegd. “In sommige andere ziekenhuizen halen ze het kind nog eventjes weg voor onderzoek door de kinderarts, maar dat doen wij later”, legt gynaecoloog Fleurisca Korteweg uit.

 

Verzoek ouders zelf

Het verzoek kwam van de jonge ouders zelf. “We hoorden bij acht maand dat het geen gewone bevalling kon worden omdat hij de navelstreng om zijn hals had”, vertelt Anne-Lies. “We zijn op zoek gegaan naar een methode die net zo goed voelde en zagen dit op een filmpje uit Engeland. ’Dat willen wij ook’, zeiden we tegen de gynaecoloog.”
Vader Jochem van Woerden roemt de goede sfeer in de operatiekamer. “De binding is toch wel een ding. Max is een relaxt ventje, zag iedereen. Het is heel fijn dat het op deze manier kon.”
Max was meteen op zijn gemak. “Pas toen hij later het kinderbedje in ging, zette hij een keel op.”

 

Protocollen en veiligheidsregels natuurlijke keizersnee

Waarom doen gynaecologen het niet altijd zo? “We zijn gewend aan protocollen en veiligheidsvoorschriften. En de hygiëne is natuurlijk ook belangrijk”, weet gynaecoloog Korteweg. “Het is anders dan we gewend zijn en je moet het er met elkaar wel over eens zijn: gynaecoloog, kinderarts, operatie-assistenten en anesthesioloog.”
Het liep uiteindelijk gesmeerd. “We hebben het allemaal als een soort feestje ervaren”, zegt anesthesioloog Hans de Boer. “De sfeer op de operatiekamer is van groot belang. Voor de patiënt is dit leuker maar voor de medewerkers ook.”
Natuurlijke keizersnee

Natuurlijke keizersnee ( Afbeelding youtube)

Borstvoeding

De keizergeboorte past in een trend. Het is alweer heel wat jaren geleden dat vaders er niet bij mochten zijn tijdens de bevalling in het ziekenhuis. En kinderen werden ook bij natuurlijke bevallingen eerst weggehaald. “We weten nu dat het voor de binding veel beter is meteen huid-op-huidcontact te hebben. Dat is ook beter voor de borstvoeding”, zegt kinderarts Mar Wiersma-Zweens.
Kritiek van andere gynaecologen dat hiermee een keizersnee wel erg aantrekkelijk wordt, wuiven ze weg. “Een keizersnee blijft een zware operatie. Iedereen zal liever kiezen voor een vaginale bevalling.” Anne-Lies beaamt dat. “Je moet een keizersnee niet romantiseren, het herstel duurt maanden.” En de pijn bij een vaginale bevalling kan goed bestreden worden, zegt De Boer.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht