Voeding

Handige weetjes over asperges. Hoe gezond zijn asperges?

De asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis) is een plant waarvan de jonge scheuten  geteeld worden als groente. Er bestaan witte aspergesgroene asperges en paarse asperges. De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de tweede hebben wel de zon gezien. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges. De paarse asperge is een niche product. 

asperge

Foto: ANP

Zijn asperges gezond?

Asperges worden al heel lang geroemd vanwege de gezondheidsvoordelen die de groente zou bieden. Vooral vanwege de ontstekingremmende stoffen en de vitamines C, A en E. Ook zouden ze helpen tegen duizeligheid, nierproblemen en hartkwalen. Desondanks is er volgens het Voedingscentrum onvoldoende bewijs dat de groente ziekten zou voorkomen, aldus woordvoerder Patricia Schutte. ,,Maar ze zijn heerlijk en groente is goed voor je, dus geniet ervan.’’ De lustopwekkende werking die de groente zou hebben – de fallusvorm prikkelt de fantasie – is niet bewezen.

Sneller groeien

Een asperge groeit met een duizelingwekkende snelheid: tussen de 5 en 12 centimeter per dag! Om die reden moeten witte asperges elke dag worden geoogst, de groene asperges, die boven de grond groeien, worden eens per drie à vier dagen gestoken. Het oogsten is handwerk: eerst wordt de grond rondom de witte stengels losgewoeld en vervolgens worden ze stuk voor stuk afgesneden en voorzichtig uit de bodem gehaald. Om verkleuring tegen te gaan, gebeurt het oogsten altijd in de vroege ochtend of laat op de avond.

Zwavelgeur

Bijna de helft van alle mensen ruikt na het eten van asperges een vreemd geurtje aan de urine. Dat komt doordat de zwavelhoudende sporen in de asperge worden omgezet in vluchtige, zwavelhoudende verbindingen. Bij de andere helft van de bevolking treedt de chemische reactie eveneens op, maar deze mensen missen het reukvermogen om de specifieke geur te detecteren.

Wit en groen

Een witte asperge is dezelfde soort als de groene. Het verschil: witte asperges zijn niet blootgesteld aan zonlicht, zodat ze bleek blijven. Groene groeien wel boven de grond. De witte exemplaren worden vooral gegeten in de Benelux, Duitsland en sommige delen van Italië en Frankrijk. De rest van de wereld houdt vooral van groene.
Foto: ANP

Foto: ANP

Lange of dikke asperges?

De langste witte asperge die ooit is geteeld, was 3 meter en 11 centimeter lang. De familie Camps uit Melderslo liet de stengel groeien door een pvc-buis zodat ook het bovengrondse deel wit bleef. De asperge is nu – op sterk water – te bewonderen in Museum De Locht in Melderslo. Het museum dient tevens als infocentrum voor asperges. Bij asperges geldt overigens niet de regel ‘hoe langer hoe lekkerder’. De dikte telt wél mee: wie dikke asperges koopt in de winkel, hoeft minder te schillen. De dikte heeft nauwelijks invloed op de smaak.

Egypte

Asperges worden al meer dan vierduizend jaar gegeten. Er wordt vermoed dat de groente oorspronkelijk stamt uit Mesopotamië, het huidige Irak en Iran. De oudste bewijzen van een aspergecultuur zijn gevonden in de piramide van Sakkara in Egypte; muurtekeningen van een offer voor een farao. Later wisten de Romeinen de stengels te waarderen. Na de val van het Romeinse rijk ging de teelt verloren, maar de kennis werd levend gehouden. Asperges worden pas sinds de 19de eeuw in Nederland geteeld.

Duur zaad

Een zak aspergezaad kan vele duizenden euro’s waard zijn. Dat komt doordat het tussen vijftien en twintig jaar duurt voor duidelijk is hoeveel scheuten eraan komen en hoe dik die worden. Pas daarna is duidelijk of een variant commercieel aantrekkelijk is voor een teler. Asperges zijn relatief duur. De prijs per kilo kan bij een laag aanbod oplopen tot wel 12,50 euro per kilo. De exemplaren die het dikst, het meest recht en witst zijn, leveren het meeste geld op.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht