Beweging

Deelnemers Vierdaagse met hartfalen gezocht

Een verminderde hartfunctie of hartfalen hoeft geen beletsel te zijn voor deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse. Sterker, onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen roepen hartpatiënten juist op om mee te doen aan een onderzoek tijdens het jaarlijkse evenement.

Vierdaagse

 

De afdeling fysiologie van het universitair medisch centrum gaat tijdens het wandelfestijn onderzoek doen naar de hartfunctie van de deelnemers. „Het gaat te ver om te zeggen dat iedere hartpatiënt mee moet doen met de Nijmeegse Vierdaagse. Maar voor sommige hartpatiënten heeft het meedoen geen negatief effect”, verduidelijkt onderzoeker Thijs Eijsvogels.

Wandelaars volgen

„Door een groep wandelaars met hartfalen tijdens de vierdaagse te volgen krijgen we meer inzicht in de reactie van het hart op grote inspanningen en de gevolgen voor bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur.”

Onderzoek

Tot nu toe hebben zo’n 20 mensen zich aangemeld voor het onderzoek. Eijsvogels hoopt op 50 tot 60 wandelaars die hun deelname aan de Nijmeegse vierdaagse willen koppelen aan het onderzoek. Onder meer worden meermaals het gewicht, het vetpercentage en de bloeddruk gemeten. Ook wordt er een echo gemaakt van hart en bloedvaten en wordt er bloed afgenomen.

De zogeheten Vierdaagse Onderzoeken zijn in 2007 door professor Maria Hopman in het leven geroepen, een jaar na de rampzalig verlopen Vierdaagse van 2006. Toen kwamen twee wandelaars om het leven als gevolg van het extreem warme weer.

Uit eerdere onderzoeken kwam onder meer naar voren dat een op de vijf deelnemers tijdens de tocht van respectievelijk 30, 40 of 50 kilometer uitgedroogd over de finish komt. Daarop heeft de organisatie bijvoorbeeld meer waterposten langs de route neergezet. Tijdens de wandeltocht stijgt de temperatuur van deelnemers met 1 graad Celsius.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht