Zorg

We zijn rijk! – Column Autisme Tine van Knijff

‘Als je de omstandigheden niet kunt veranderen, verander dan de manier waarop je er naar kijkt.’ Deze mooie uitspraak kwam ik vanmorgen tegen op de Facebookpagina Voor Positiviteit.

Tesse in de speeltuin van de dierentuin. Foto: Tine van Knijff

Tesse in de speeltuin van de dierentuin. Foto: Tine van Knijff

Dát Tesse autisme heeft, is zo. Daar veranderen we niets aan. Hoe we naar Tesse kijken en hoe we naar zijn autisme kijken, daar hebben we wel invloed op. Ook heeft onze manier van kijken invloed op hoe Tesse zichzelf beoordeelt, ook in de toekomst. Daar zijn we ons terdege van bewust.

‘Autisme is heel, heel leuk’

De eerste keer dat ik me bewust werd van het belang van positiviteit als je een kind hebt met autisme, was vorig jaar oktober. We zaten in de auto op weg naar het moment van diagnose bij het Autisme Team Noord-Nederland (ATN) in Leeuwarden.

Toen we Tesse vroegen of hij wist wat autisme is, antwoordde hij: ‘Autisme is heel, heel leuk.’ Sindsdien is deze uitspraak ons motto, hoe niet-leuk sommige dagen ook zijn.

Pinguïns op de Zuidpool

Tesse denkt anders dan wij. Hij weet feilloos dat pinguïns alleen op de Zuidpool leven en niet op de Noordpool, maar moet als hij gaat slapen nadenken over het feit dat hij dan wel zijn ogen dicht moet doen. Voor is dat onvoorstelbaar, voor Tesse is het realiteit.

Hem uitlachen of zijn bezwaren wegwuiven als hij beneden komt en zegt: ‘Ik kan niet slapen, ik was vergeten mijn ogen dicht te doen!’, is dan ook geen optie. Het is ook niet om te lachen, het is voor hem een bloedserieus probleem op dat moment.

Prikkels

Hij kan ook om elf uur ’s avonds ineens bedenken dat hij botten in zijn lichaam heeft en wil dan direct van ons weten waarom dat zo is. Prima, dan gaan we er even met zijn drieën voor zitten en hebben we het er over. Het heeft geen zin om te zeggen: ‘En nu ga je slapen, het is al heel laat.’

Dat hebben we moeten leren. En het is nog wel eens moeilijk. Soms ben je moe en heb je geen zin om van alles uit te leggen. Verhef je je stem of stuur je hem op de trap als hij iets stouts doet, terwijl je eigenlijk wel weet dat stemverheffing en straffen iemand met autisme alleen maar in verwarring brengt; je verhoogt het aantal prikkels, waardoor de boodschap helemaal niet overkomt.

We doen het goed

Het lukt wel steeds beter. Ik kan eerlijk zeggen dat ik het gevoel heb dat we het goed doen, met Tesse. En dat we aankunnen wat er op ons pad komt. En hoewel Tesse soms behoorlijk in paniek kan raken van zijn eigen gedrag en gedachten, heb ik er vertrouwen in dat hij zal leren er op een goede manier mee om te gaan. Hij is intelligent genoeg en hij heeft ons. Dat te beseffen, dat Tesse ons nodig heeft, voelt niet zwaar. Het voelt rijk. Ik sta niet midden in de nacht op ‘omdat ik mijn kind moet helpen’. Ik sta op omdat ik hem kán helpen. Een wereld van verschil.

Rijk gezinsleven

En Tesse maakt het verschil in onze wereld. Samen met zijn broertje Semme. Die nu al, anderhalf jaar jong, op Tesse afstapt als hij voelt dat zijn grote broer verdriet heeft. En de grootste knuffel en slijmerige kus geeft die je maar kunt verzinnen.

Leven met iemand met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) maakt een gezinsleven ingewikkelder, maar ook interessanter. En zoveel rijker.

Dit is voorlopig mijn laatste column voor Gezondheid & Co. Bedankt voor het lezen van mijn columns, bedankt dat je de tijd hebt genomen om iets te leren over autisme in de dagelijkse praktijk. 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht