Zorg

Reis naar een simpeler leven, met minder spullen – Column Mariëlle de Vries

Ik ben een verzamelaar. Iedere verhuizing sleep ik weer een berg zooi mee naar mijn nieuwe huis. Spullen zonder emotionele waarde, die altijd verplaatst worden met het idee dat het nog wel een keer handig kan zijn om het te hebben. En ik merk dat ik er onrustig van wordt. Het maakt mijn leven voor mijn gevoel gecompliceerd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De drie slaapkamers in mijn mooie maisonnette zien eruit alsof een bom is ontploft. Ik heb gewoon teveel spullen voor mijn kastruimte. Afgelopen zaterdag bracht ik een bezoek aan vrienden elders in het land en we voerden al snel een inspirerend gesprek over: opruimen. Ik kreeg een paar goede tips die afkomstig waren van soChicken, een leuke internetsite met allerhande goede ideeën.

  • Maak een beslissing per item. Heb je iets in de hand, beslis wat ermee moet gebeuren. Doe dit niet per stapel. Zo voorkom je dat je tegen een grote stapel aanhikt.
  • Houden of wegdoen. Maak bij elk ding dat door je handen komt de beslissing of je het houdt of wegdoet. Doe je het weg, kijk dan of je het kunt verkopen of weggeven Zo niet, gooi het dan weg.
  • Stel jezelf de vraag of je het nodig hebt, of je het de afgelopen zes maanden hebt gebruikt heb en of je het de komende maanden gaat gebruiken, of het emotionele waarde heeft. En wat kost het om te vervangen.
  • Geef alles wat je houdt, een vaste plek. Vraag je bij elk ding af, waar hoort het thuis.

water

Tijdens de treinreis naar huis, kreeg ik zin om op te ruimen. Ik ging kamer voor kamer na wat er stond en wat eventueel weg zou kunnen. Wat doe ik met de cd’s die ik nooit meer draai. De meubels die ik niet meer gebruik en mijn boeken. Inmiddels ben ik begonnen met de TV-kast en een tafel die beiden volgestouwd waren met veel te veel zooi. Na afloop was meer dan vijftig procent uit de kast in een vuilniszak verdwenen. Bij de tafel was het nog rigoreuzer. Alles kon bij het oud-papier. Behalve de oude atlas die ik ooit nog eens opnieuw wil laten inbinden. Het begin is er.   En om te voorkomen dat ik in de toekomst opnieuw aan het verzamelen sla, stel ik mijzelf bij elke aanschaf de vraag: ‘Heb ik dit nodig, waarom wil ik dit aanschaffen’. Mijn reis naar een simpeler leven met minder spullen is begonnen.

Afvalperikelen: Mijn gewicht is stabiel. Ik ben wel een centimeter kwijt bij mijn buik. Goed teken. En ik drink weer genoeg. Met dank aan de Android app Water Tracker.

 

 

Lees het volgende artikel:
Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht