Zorg

De Kilimanjaro op met een nieuw orgaan. Ellen Keller en Sita Wielenga doen het

Ze gingen langs het randje van de dood en leven nu hun tweede leven. Elf patiënten met een donororgaan beklimmen in oktober de berg Kilimanjaro. Onlangs ondergingen ze een fitheidstest in het UMCG-centrum Beatrixoord.

Kilimanjaro, fittest, bergbeklimmen

Foto: Dagblad van het Noorden

20 December 2008. Die datum vergeet Sita Wielenga (51) nooit. Het is een soort tweede verjaardag. De dag waarop ze geopereerd werd en een nieuw orgaan kreeg, een nieuwe lever. ,,Ik heb beloofd dat ik heel zuinig ga zijn op mijn nieuwe orgaan’’, zegt ze. ,,Deze expeditie wordt een fantastische uitdaging om te laten zien hoe goed het met mij gaat. Ik ga het redden. En het is natuurlijk ook ter promotie van orgaandonatie. Om te laten zien wat je mensen kan geven als je donor bent.’’

Expeditie Kilimanjaro

Zestien mensen die de afgelopen jaren in het Universitair Medisch Centrum Groningen een nieuw orgaan kregen, zijn  getest in Beatrixoord in Haren, het Centrum voor Revalidatie van het UMCG. Ze zijn kandidaat voor Expeditie Kilimanjaro. Elf van hen beklimmen van 6 tot 18 oktober de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Twee mensen met een nieuw hart, twee met een nieuwe nier, twee levers, twee longen, twee beenmerg-getransplanteerden. En zelfs iemand met een nieuwe dunne darm, een uiterst zeldzame vorm van transplantatie, Ellen Keller (54) uit Onnen.

Dunne darm afgestorven

,,Dik zes jaar lang heb ik geleefd op kunstmatige voeding via mijn bloedbaan. Door mesenteriaaltrombose een stolsel in de darmslagader, was mijn dunne darm afgestorven. Van de mensen die dat krijgen gaat 85 procent dood. Ik werd langzaam steeds zwakker en zieker en woog een kilootje of dertien minder dan nu. Maar ik ben wel altijd blijven sporten.

Operatie Mesenteriaaltrombose

In juni 2012 ben ik geopereerd en mijn nieuwe dunne darm was een heel goede match. Ik heb nooit afstotingsverschijnselen gehad. Sindsdien is mijn leven totaal veranderd. Ik ben zó ziek geweest en nu kan ik weer alles. Natuurlijk moet ik medicijnen blijven slikken tegen afstoting. Ik moet wat uitkijken met voeding en andere bronnen van infectie. Mijn werk als spoedeisendehulpverpleegkundige heb ik wel op moeten geven, ik was afgekeurd.

Ik heb nu een Bed en Breakfast in Onnen, de Bernerhoeve. Sinds een halfjaar gaat het steeds beter met me, ik heb een steeds betere conditie. Vroeger heb ik wel marathons gelopen, ik ben wel een sportief type. Nu kan ik weer sporten, en dat dankzij iemand die na zijn dood een orgaan wilde afstaan. Hoe belangrijk dat kan zijn, dat wil ik graag uitdragen met deze expeditie.’’

Levertransplantatie

Sita Wielenga uit Leeuwarden, die met succes een levertransplantatie heeft ondergaan, gaat ook de Kilimanjaro beklimmen. ,,Door de ziekte PSC waren mijn galwegen verstopt en raakte mijn lever aangetast. Eigenlijk ben ik daar 22 jaar lang ziek van geweest. Altijd veel jeuk en vermoeidheid. Het werd steeds erger. Een nieuw orgaan was de enige oplossing. Ik heb drie jaar en drie maanden op de wachtlijst gestaan voor een orgaan beschikbaar was.

De operatie duurde meer dan dertien uur. Het was de grote omslag in mijn leven. Na de operatie kreeg ik eerst afstotingsverschijnselen en daarna nog longproblemen en moest ik weer opgenomen worden. Het duurde een tijd voor ik weer helemaal op de been was. Ik was wel weer begonnen met hardlopen en de laatste jaren wordt mijn conditie stap voor stap beter. Mijn werk als accountmanager bij een reclamebureau heb ik wel op moeten geven, ik ben nu vrijwilliger in het Fries Natuurmuseum. En ik ben heel trots dat ik weer kan hardlopen. En nu aan deze expeditie mee kan doen. Dat je van zo ver kan komen en toch de top kan bereiken, dat is toch ongelooflijk.’’

Meer informatie over donaties: transplantatiecentrum.umcg.nl

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht