Zorg

Kunstheup. Heupprothese een van succesvolste operaties

Ruim vijftig jaar na de uitvinding van de heupprothese in 1960, is dit anno 2014 één van de meest succesvolle operaties die er bestaan, aldus orthopedisch chirurg Maarten Bouma.

kunstheup, heup, heupprothese

Foto: ANP

Hoe vaak een heupprothese?

De vier orthopedisch chirurgen van Ziekenhuis Tjongerschans  in Heerenveen plaatsen jaarlijks ongeveer 250 heupprotheses. Hoewel in 90 procent van de gevallen mensen daar minstens vijftien jaar mee vooruit kunnen, zijn de orthopeden altijd op zoek naar vernieuwingen. In die zoektocht staat een kritische houding voorop, vertellen orthopeden Maarten Bouma en Huub Meijerink.

Slijtage in heup

Bij ieder mens kan in de heup het kraakbeen van de kom en de kop slijten. Meestal speelt dit op oudere leeftijd, maar soms komt dit voor bij jongere mensen.  Bijvoorbeeld door een ongeval, overgewicht of door een ziekte als reuma.

Uitvinding heupprothese

In 1960 vond de Brit Sir John Charnley de heupprothese uit. ,,Nu, ruim vijftig jaar later,is het plaatsen van de heupprothese één van de meest succesvolle operaties die er bestaan”,vertelt Maarten Bouma.

Problemen met heupprothese

In 90 procent van de gevallen kunnen mensen minimaal vijftien jaar vooruit met een nieuwe heup. Maar er is ook een geringe kans op problemen. Zo kan de heupprothese uit de kom schieten. Of de onderdelen kunnen slijten waardoor de heup op een gegeven moment aan vervanging toe is.

Vernieuwingen

De orthopeden van Tjongerschans zijn altijd op zoek naar vernieuwingen die de kans op dit soort problemen nóg kleiner maken. Een aantal jaren geleden was de metaalprothese het nieuwste. Deskundigen waren het er over eens dat deze prothese de kans op complicaties nog verder zou verkleinen. Hoewel de prothese in de meeste gevallen inderdaad prima functioneerde, was het succespercentage minder hoog.

Pijn door slijtage

Door slijtage van metaal konden onder meer pijnklachten en zwellingen ontstaan. Huub Meijerink: ,,Dus daar zijn we mee gestopt. Sindsdien zijn we nog kritischer ten aanzien van nieuwe ontwerpen. Wij werken alleen met protheses met een 1A-keurmerk. Dat zijn protheses die uitgebreid zijn getest en in meer dan 90 procent van de gevallen minstens tien  jaar meegaan.”

Registratie

Verder wordt bij het plaatsen van een prothese alles geregistreerd. Niet alleen de patiëntgegevens en het soort prothese dat is gebruikt, maar ook de score die de patiënt geeft aan onder andere het pijnniveau, tevredenheid en de beperkingen die de patiënt ervaart.  ,,We laten patiënten voorafgaand aan de operatie zo’n lijst invullen, maar ook een aantal weken en een jaar naderhand”,legt Meijerink uit. ,,Hiermee kunnen we de verbeteringen in de pijnscores en de tevredenheid goed monitoren, evenals het afnemen van beperkingen. Het gaat ons erom dat de prothese zo goed mogelijk functioneert zodat de kwaliteit van leven hoog is.”
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht