Zorg

Injectie met plaatjesrijk plasma in hamstringblessure werkt niet

Voor de behandeling van acute hamstringblessures zijn injecties met plaatjesrijk plasma (PRP) net zo effectief als injecties met een placebo. Dat blijkt uit wereldwijd de eerste dubbelblind gerandomiseerde studie waarin het effect van PRP-injecties in de hamstring is onderzocht. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers en sportartsen van de afdeling Orthopedie van het Erasmus MC en de sportgeneeskunde afdelingen van het Medisch Centrum Haaglanden, het UMC Utrecht en de KNVB

Leroy Fer grijpt naar zijn hamstring tijdens de training van het Nederlands elftal. ANP KOEN VAN WEEL

Leroy Fer grijpt naar zijn hamstring tijdens de training van het Nederlands elftal. ANP KOEN VAN WEEL

Hamstringblessures behoren tot de meest voorkomende blessures in veel beoefende sporten als voetbal en atletiek. De blessure heeft bovendien de neiging om herhaaldelijk terug te keren en kan in de professionele sport voor grote financiële verliezen zorgen. Therapie met PRP-injecties wordt inmiddels wereldwijd vaak toegepast, sinds uit dierexperimenteel onderzoek was gebleken dat plaatjesrijk plasma ervoor zorgt dat spierweefsel zich goed herstelt en dat nieuw spierweefsel wordt aangemaakt.

Placebo of injectie

Aan de studie deden tachtig patiënten mee die een, door MRI-onderzoek bewezen, hamstringblessure hadden. De ene helft van de groep kreeg injecties met fysiologisch zout, het placebo, de andere groep kreeg injecties met PRP. Na de injectiebehandelingen volgden alle patiënten hetzelfde revalidatieprogramma. In beide groepen keerden de meeste sporters na ongeveer 42 dagen weer terug op de velden. Er werd geen verschil gevonden in de snelheid van het herstel. Het onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift the New England Journal of Medicine.

Dopinglijst

PRP-injecties in spieren stond tot 2011 op de dopinglijst van de World Anti-Doping Agency, maar sinds de toepassing is toegestaan, is de therapie in zwang geraakt.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht