Zorg

Prostaatkanker. Wat zijn de symptomen en hoe behandel je het?

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Jaarlijks wordt in Nederland bij meer dan 10.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. In ruim 70 procent van de gevallen gaat het om mannen van 65 jaar of ouder. Prostaatkanker groeit langzaam, maar kan uitzaaien naar de botten of lymfeklieren.

prostaat, prostaatkanker

Verpleegkundig specialist Marlene Braam en uroloog Ben
Knipscheer: “Patiënten met prostaatkanker zijn bij ons in goede handen.” (Foto: André
Weima).

 

“Als de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld, is deze vorm van kanker goed te behandelen”, verklaart Uroloog Ben Knipscheer van het Scheper Ziekenhuis.

Symptomen prostaatkanker

Prostaatkanker geeft aanvankelijk weinig klachten. Soms ervaart de patiënt plasproblemen die het gevolg zijn van een (goedaardige) prostaatvergroting. Als de huisarts prostaatproblemen vermoedt en de zogeheten PSA-waarde te hoog is, kan dat reden zijn om de patiënt door te verwijzen naar het ziekenhuis.

Doorverwijzing naar ziekenhuis

Tijdens het eerste consult brengt de uroloog of de verpleegkundig specialist de klachten van de patiënt in kaart. Na een inwendig onderzoek volgt vaak een echo-onderzoek, waarbij de prostaat via geluidsgolven in beeld wordt gebracht. Zo nodig neemt de uroloog of de verpleegkundig specialist stukjes prostaatweefsel (biopten) uit, die in het laboratorium nader worden onderzocht. In een vervolggesprek wordt de uitslag van de onderzoeken aan de patiënt meegedeeld.

Prostaat, prostaatkanker

Afbeelding ANP

Voorlichting prostaatkanker

Binnen de  prostaatkankerzorg is een belangrijke rol weggelegd voor de verpleegkundig specialist. “Ik geef voorlichting, ik plan vervolgafspraken en ik begeleid de patiënt tijdens het behandeltraject. Ook als patiënten weer thuis zijn, mogen ze me altijd bellen”, benadrukt verpleegkundig specialist Marlene Braam. “Ik ben hun eerste contactpersoon.” De behandeling van prostaatkanker is afhankelijk van talloze factoren: van de leeftijd en de conditie van de patiënt tot de grootte van de prostaat en de ernst van de klachten. “Een behandelplan is altijd maatwerk”, verzekert uroloog Knipscheer. Als de kanker de eerste jaren geen problemen zal geven, wordt vaak gekozen voor active surveillance oftewel oplettend afwachten. Ook het chirurgisch verwijderen en bestraling van de prostaat behoren tot de mogelijkheden.

Samenwerking

Op het gebied van prostaatkankerzorg werkt het Scheper Ziekenhuis nauw samen met het Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen en het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal. Elke week voeren verschillende specialismen van de drie ziekenhuislocaties en het UMCG via een videoverbinding overleg. “Het uitwisselen van kennis en kunde vergroot onze gezamenlijke expertise. En daar wordt de patiënt beter van”, vertellen Braam en Knipscheer.  ”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht