Zorg

Pillen voor hooikoorts kunnen invloed hebben op rijgedrag.

Sommige medicijnen tegen hooikoorts werken versuffend, ook al maakt de bijsluiter daarvan geen melding. Drs. Jan Ramaekers, universitair docent aan het Instituut voor Hersenen en Gedrag van de Universiteit van Maastricht, deed onderzoek naar het effect van twee anti-hooikoortsmiddelen op het rijgedrag. Ramaekers: ,,De term niet-versuffend is verwarrend. Eén hooikoortsmiddel versufte al bij de voorgeschreven dosis.”

hooikoorts

Foto: ANP

 

Mensen realiseren zich niet altijd dat geneesmiddelen kunnen versuffen; in de medische wereld spreekt men van ‘sederen’. Medicijnen kunnen echter door hun versuffende werking bijvoorbeeld het rijgedrag beïnvloeden. Ramaekers onderzocht het effect van twee bekende hooikoortsmiddelen op het weggedrag. Hij constateerde een duidelijk verschil tussen beide geneesmiddelen.

Effect op rijvaardigheid

Aan het onderzoek namen zestien gezonde vrouwen en mannen deel, die zes testen ondergingen. Eerst kregen de proefpersonen enkel loratadine, cetirizine (allebei zogenaamd een niet-versuffende anti-histaminica) en een placebo (nep-pil) toegediend. De effecten van de geneesmiddelen werden getest door de rijvaardigheid van de proefpersonen te onderzoeken. Daarnaast werden ook testen uitgevoerd waarbij proefpersonen alcohol hadden genuttigd. Bij vergelijking leek de uitkomst verrassend veel op elkaar.

Verwarrend

Ramaekers vindt de term niet-versuffende anti-histaminica verwarrend. ,,Met die term verwijst men naar allergie-remmende geneesmiddelen die niet zouden versuffen. Met andere woorden: geneesmiddelen die niet door de bloed-hersenbarrière gaan. Dergelijke geneesmiddelen moeten effectief zijn zonder dat ze iets in je hersenen doen. De claim dat de nieuwste generatie anti-histaminica niet versuffend is, is dus onjuist. Dat geldt in ieder geval voor cetirizine. Voor loratadine geldt dit alleen wanneer je een hogere dosis neemt.”

Hooikoorts

Elk jaar zien bijna twee miljoen mensen in Nederland het voorjaar met gemengde gevoelens tegemoet. De bloeiperiode van windbestuivende planten veroorzaakt bij deze mensen een allergische reactie: hooikoorts. Volgens Dr. A. Bijl van de afdeling allergologie in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam, het Dijkzigt, is mede door het mooie weer van de afgelopen weken de klachtenstroom aanzienlijk toegenomen: ,,De meeste hooikoortspatiënten weten dat zij hun medicijnen bij zulk mooi weer gelijk moeten innemen. Zij volgen de weersverwachting op de voet en bellen dan direct voor een recept. Zeker nu de de graspollen actief worden, houden de mensen met hooikoorts hiermee rekening. Nu kwam het mooie weer voor een aantal onverwachts en moest er dus snel een recept voor hooikoortsmedicijn gehaald worden.”

1 of 5 heeft last van hooikoorts

Ongeveer één op de vijf Nederlanders heeft last van hooikoorts of pollenallergie. Engelse en Amerikaanse studies spreken zelfs van dertig tot veertig procent van de bevolking. Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie op stuifmeel van sommige grassen, planten en bomen. De overgevoeligheid voor stuifmeel ontstaat doordat het afweermechanisme van het lichaam in de war is. Mensen die er (over)gevoelig voor zijn, krijgen allergische reacties zoals een loopneus of een verstopte neus, niesbuien en geïrriteerde ogen.

Anti-stoffen

Ieder lichaam maakt van nature anti-stoffen aan om zich te verdedigen tegen schadelijke indringers. Bij mensen met hooikoorts vallen deze anti-stoffen niet alleen schadelijke indringers aan, maar ook stoffen die normaal gesproken onschadelijk zijn, zoals stuifmeel. Door de allergische reactie komt histamine vrij, waardoor hooikoortsklachten optreden.

Wanneer last van hooikoorts?

De mate waarin mensen last hebben van hooikoorts, hangt sterk af van de weersomstandigheden. Is het langdurig droog, warm en winderig weer, dan is het aantal klachten doorgaans groot. Bij vochtig weer hebben mensen minder last van hooikoorts. Hooikoorts is een seizoensgebonden allergie. Allergie kent ook chronische vormen die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld de huisstofmijt, schimmels of huisdieren.

Tips voor hooikoorts

  • Hooikoortspatiënten doen er goed aan de veroorzaker van hun allergie zoveel mogelijk te mijden.
  • Het is verstandig een (zonne)bril te dragen.
  • Hierdoor kan stuifmeel minder gemakkelijk in de ogen komen. verder is het belangrijk het huis regelmatig te luchten, bij voorkeur midden op de dag, want dan is de pollenconcentratie het laagst. Het spreekt voor zich dat hooikoortspatiënten het grasmaaien beter aan anderen kunnen overlaten
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht