Zorg

Wakker liggen door prikkels. Hoe kan ik beter slapen?

Van de Nederlandse bevolking lijdt ruim 21 procent aan slapeloosheid. Zij kunnen drie of meer nachten per week moeilijk in slaap komen en/of liggen ’s nachts vaak wakker. We draaien en we woelen, de slaap wil maar niet komen. Met dank aan tablets, smartphone en de wekker.

mobiel, gms, digitaal, jongeren, tieners, jongere, school, cyberpesten, pesten, telefoon, mobiele telefoon, whatsapp, app, spel, spelletje, slapen, slaaptekort, slaapgebrek, bed, verliefd

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

‘s Nachts zag Désirée van Regenmortel (27) op de klok elk uur voorbijkomen. Linkerzij proberen. Nee. De rechterzij dan? Ook niet. Toch op de rug gaan liggen. En dan die uren tellen: een uur, twee uur, drie uur. ,,Ik staarde naar de wekker en kon alleen maar denken hoeveel tijd ik nog over had om te slapen,” zegt ze. ,,Het was een drama.”

Wakkker liggen

Twee tot drie nachten per week sliep Désirée, docente op een middelbare school, nauwelijks of zelfs helemaal niet. ,,’s Ochtends stond ik op met het idee: oh nee, vanavond weer slapen.” Ze veranderde van een energiek persoon in iemand die bijna instortte zodra ze thuiskwam van haar werk. ,,Een klas met dertig kinderen houdt je wel wakker. Maar ik had de fut niet meer om te sporten of leuke dingen te doen met vrienden. Ik was moe en al snel wanhopig.”

Hoeveel nachtrust nodig?

Zoals Désirée zijn er veel meer mensen die liggen te woelen in het holst van de nacht. We slapen minder met z’n allen. Honderd jaar geleden was de gemiddelde nachtrust van een Nederlander negen uur, nu is dat in deze moderne wereld acht uur. En dat terwijl een goede nachtrust mede bepaalt of we ons goed en gelukkig voelen.

Meer prikkels

,,We gaan later naar bed, staan vroeger op of slapen slechter doordat er veel meer prikkels zijn die ons wakker houden,” zegt Maud Verhelst. Zij maakte van haar hobby slapen haar beroep en is directeur van het Nederlands Slaap Instituut. ,,Ik zie zo vaak mensen die ’s avonds laat nog een rondje hardlopen of voor de tv of laptop zitten. Krankzinnig; we willen elk uurtje benutten. Veel mensen kijken in bed vaker naar hun smartphone dan naar hun partner.” Want: we moeten nog zo veel van onszelf voor het slapengaan. Dat hebben we te danken aan de 24 uurs-economie, toenemende werkdruk en de moderne technologie.

Insomnie

Onderzoek leert dat van de Nederlandse bevolking ruim 21 procent last heeft van slapeloosheid insomnie. Dat houdt in dat mensen drie of meer nachten per week moeilijk in slaap kunnen komen en/of ’s nachts vaak wakker liggen. ,,Het kan komen door nieuwe of vervelende situaties: stress op je werk, ontslag, een scheiding of zieke ouders,” zegt Verhelst. ,,De mensen die bij ons komen zijn ten einde raad. Slapeloosheid kan je slopen. Je bent prikkelbaar, labiel, kunt je niet concentreren en je hebt moeite met dingen onthouden.”

Wie zich richt tot de huisarts, krijgt waarschijnlijk slaappillen. Een kortetermijnoplossing, vindt Verhelst. ,,Het zit ’m vaak in ons gedrag. Dat moet veranderen.”

Ban elektronica

Voor de onvrijwillige nachtbrakers heeft Verhelst een belangrijk advies: ban de elektronica uit je slaapkamer. Het gebruik van de smartphone voor het slapengaan heeft namelijk een negatief effect op het energieniveau. ’s Avonds vragen mobieltjes veel van je mentale activiteit. Daardoor ben je de volgende dag vermoeider. En dan is er nog het beruchte blauwe licht, uitgestraald door smartphone, tablet, laptop, televisie. ,,Je ziet het niet, maar het zorgt ervoor dat je minder melatonine aanmaakt,” zegt Verhelst. En van dat slaaphormoon kun je maar beter veel hebben om geen schaapjes te hoeven tellen.

In paniek

Désirée laat haar telefoon nu inderdaad beneden. Maar er was meer nodig om haar te laten slapen. Om een gegeven moment kón ze niet meer en zocht ze hulp. ,,Op de school waar ik lesgeef, vroegen ze of ik wilde meedoen aan een projectweek, een ‘lestaffette’, waarbij ik ’s nachts zou lesgeven. Ik zei ja want, ach, ik trok zo vaak een nachtje door. Ineens raakte ik in paniek. Want stel dat ik die nacht dáárvoor ook niet slaap? Dan stort ik toch in?”

Cognitieve gedragstherapie

Désirée kwam uit bij Slaapmakend, een praktijk met gespecialiseerde slaappsychologen. ,,Een van hen stelde me via de telefoon al gerust. Ze zei: ‘Ook als je twee nachtjes niet slaapt, val je niet om.’ Ik sliep die nacht als een roos.”Ze kreeg vijf sessies cognitieve gedragstherapie. ,,Wat je bij Désirée ziet, gebeurt bij heel veel mensen: ze zijn bang dat ze niet kunnen slapen,” zegt haar psycholoog en slaapexpert Isabel van Schie. En dan begint het malen: ik moet acht uur slapen, en ik kan nu nog maar zes uur slapen. Hallo, vicieuze cirkel! ,,Hoe harder je probeert in slaap te komen, des te slechter het lukt. En daar wordt een mens gespannen en gestrest van,” legt Van Schiet uit. De gevolgen: je hartslag stijgt, je maakt meer adrenaline aan, een stresshormoon komt vrij. ,,Het is belangrijk om die negatieve gedachten om te zetten naar positieve,” zegt Van Schie.

Positiviteit. Natuurlijk. Maar hoe dan? Van Schie: ,,Mensen moeten meer leren over slaap en beseffen dat je echt niet slechter functioneert na een kort nachtje. Bovendien: slaap je de ene nacht slecht, dan slaap je de volgende nacht dieper om te herstellen. En wat te doen met die gedachte: ik kan nog maar vier uur slapen? ,,Denk dan: maar ik lig lekker en heb nog heel wat uren te gaan.” Ook ademhalingsoefeningen helpen. En: het verleggen van de aandacht, door het visualiseren van een mooie plek.

Alles geprobeerd

De 46-jarige Marco (die niet met zijn achternaam in de krant wil) denkt daar zo nu en dan aan voor het slapengaan. Meer dan tien jaar had hij slaapproblemen. ,,Het begon met hyperventilatie op mijn werk, daarna kreeg ik slaapproblemen. Ik had alles al geprobeerd, van slaapmiddelen tot rustgevende kruiden.”

Zijn vrienden en familieleden wisten het als het weer zo ver was en zeiden: ‘Wat zie je er moe uit’ en ‘Je ziet een beetje bleek’. ,,Ik was ook bang dat collega’s op kantoor het zagen.” Dankzij de sessies met een slaappsycholoog verdween zijn angst voor het niet-slapen. ,,In het begin stond ik na een slechte nacht nog weleens in paniek op de voicemail van mijn therapeut. Van haar leerde ik kijken naar hoeveel uur ik wél had geslapen, al waren het er maar vier.” En ook bij Marco verdween de elektronica uit de slaapkamer.

Geen wonderpilletje

Maud Verhelst, van het Slaap Instituut, zegt dat mensen slapeloosheid vaak aan hun eigen gedrag (en onwetendheid) te wijten hebben. Vroeger ging het lichaam vanzelf in de slaapmodus, want er was geen tv of internetverbinding die het wakker hield.

Het slechte nieuws is: er is geen wonderpilletje. Het goede nieuws is: in ruim 75 procent van de gevallen leren mensen met behulp van gedragstherapie weer een goed slaappatroon aan. ,,Negeer die 24-uurs-maatschappij, hoe moeilijk het ook is, en zoek voor het slapengaan de rust op,” adviseert Verhelst. Ademhalingsoefeningen, yoga, even iets lezen, niet met je iPhone maar met je partner je dag doorspreken. En draai die verdomde wekker om. Die vier rode cijfers die je vertellen hoeveel uur je ‘nog maar’ kunt slapen, die helpen je echt niet, weet Verhelst.

Neerwaartse spiraal

En wie eenmaal aan slapeloosheid lijdt, belandt ook nog wel- eens in een neerwaartse spiraal. Mensen met insomnie slapen vaak uit in het weekend, doen overdag een dutje. Om in te halen. Voor een goede nachtrust werkt dat echter averechts. Verhelst: ,,Je slaapdruk is dan ’s avonds lager en je patroon wordt verstoord.”

Huis-, tuin- en keukenoplossingen zijn ook niet allemaal even gelukkig. Een warm bad of sporten, vlak voor het slapengaan? Beter niet doen, want daarmee stijgt de lichaamstemperatuur. Warme melk drinken? Daarvan is het nut nooit wetenschappelijk aangetoond. Datzelfde geldt voor ‘slaapthee’ en kruidenmengsels, aldus Verhelst. ,,Alcohol voor het slapengaan zorgt evenmin voor een betere nachtrust. Sterker nog: je slaapt er zelfs slechter van,” stelt Van Schie.

Slapen als roosjes

Désirée en Marco vonden heil in gedragstherapie, slapen nu (meestal) als roosjes en kunnen de wekker en zijn rode cijfers negeren. Désirée: ,,Ik heb vijf sessies gehad en heb weer energie voor leuke dingen met vrienden, want ik maak me niet meer zo druk om het slapen. Ik ben er niet meer bang voor.” Ook Marco’s ‘pure wanhoop’ is verdwenen. ,,Ik heb mijn gedachten verzet.” Bang dat het weer misgaat, is hij niet. ,,Je moet een beetje vertrouwen hebben in jezelf en in je lichaam.”

Hij vindt het tegenwoordig heerlijk om ’s ochtends wakker te worden. Uitgerust. De gordijnen gaan open, het licht komt binnen en Marco denkt: yes, de dag is begonnen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht