Zorg

Linkshandigen hebben meer kans op borstkanker en beroertes

Rechtshandigen domineren de wereld. Ook al schrijft de machtigste man ter wereld, de Amerikaanse president Barack Obama, met links. De wetenschap heeft vooralsnog geen antwoord op de vraag: waar komt linkshandigheid vandaan?

links, linkshandige

Foto: NDC Mediagroep

De kans is klein, maar wellicht ontmoet u aanstaande woensdag  iemand die zich voorstelt of u begroet door de ‘verkeerde’ hand te geven. Niet de rechter, zoals gebruikelijk, maar de linker.

Internationale linkshandigendag

Woensdag is het Internationale Linkshandigendag. De organisatie vraagt daar op deze manier aandacht voor. Iedereen die cijfermatig afwijkt van het meest gangbare claimt zijn eigen dag, dus ook linkshandigen hebben zich een momentje toegeëigend. Om de overgrote meerderheid van de bevolking even te laten weten dat hun rechtshandige wereld niet voor iedereen altijd even handig is.

Links is geen handicap

Ze vallen niet echt op, links-zijn is ook geen handicap, hooguit af en toe wat vervelend. Een boeiend fenomeen is het zeker, want waarom bestaan er linkshandigen? De Nijmeegse hersenwetenschapper Roel Willems moet het antwoord schuldig blijven. „Het is verbazingwekkend hoe weinig we van linkshandigheid af weten.”

Hoeveel linkshandigen zijn er?

Verbazingwekkend omdat het zo’n bekend fenomeen is, tussen de tien en vijftien procent van de mensen is links, ongeacht de culturele achtergrond. Maar de kennislacune is begrijpelijk, omdat onderzoek naar linkshandigen heel complex is. „Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen een voorkeur voor links hebben”, legt Willems uit. „Sommigen zijn zo geboren, anderen zijn het op latere leeftijd geworden, bijvoorbeeld toen ze op school leerden schrijven. Dan is er ook nog een kleine groep die geen duidelijke voorkeur heeft. Sommigen doen alles met links, anderen gebruiken ook vaak hun rechterhand. De invloed van omgevingsfactoren is groot.”

Vaak te groot om duidelijke groepen te afbakenen, een voorwaarde voor degelijk wetenschappelijk onderzoek.

Voordeel om links te zijn

Gezien het grote aantal rechtshandigen is het evolutionair gezien klaarblijkelijk een voordeel om rechts te zijn. „Maar er bestaat een grote groep linkshandigen, dus kennelijk is er een voordeel om links te zijn. Maar we weten niet welk”, schetst Willems de situatie. In het dierenrijk is geen vergelijkbare situatie bekend. Onder diersoorten komt de links-rechtsverdeling ook voor, maar die is dan keurig fifty-fifty.

Erfelijkheid

Erfelijkheid speelt een rol, maar een kleine. Als beide ouders linkshandig zijn is de kans op een dito kind groter dan bij rechtshandigen, maar nog steeds niet heel groot.

Andere hersenen

Duidelijk is wel dat de hersenen van linkshandigen wezenlijk anders in elkaar zitten. Bij ‘rechtsen’ zitten het taalgebied en het motorisch gebied vooral in de linker hersenen en delen van het visuele systeem in de andere helft. Bij linkshandigen zijn die functies meer verdeeld over beide helften.

Muzikaler

Er zijn veel onderzoeken waaruit blijkt dat linkshandigen op ook op andere gebieden afwijken. Zo zouden ze muzikaler en creatiever zijn. „De relatie is er wel, maar het verband is niet sterk.”

Linkshandigen verdienen meer

Onlangs bleek uit twee verschillende studies dat jonge, linkshandige hoogopgeleide mannen meer verdienen dan hun rechtshandige collega’s. „Leuk om te lezen”, zegt Willems, zelf linkshandig. „Maar een verklaring is er niet.”

Linkshandigen leven korter?

Linkshandigen zouden ook korter leven, maar dat is niet waar. Willems: „Dat onderzoek deugde niet.” Wel komen bepaalde ziektes bij hen duidelijk meer voor, zoals autisme, schizofrenie en dyslexie. „Linkshandigen lijken ook meer kans te lopen op borstkanker, darmkanker en beroertes”, mailt neurobioloog Sara Schaafsma vanuit New York. Zij promoveerde  op linkshandigheid. Ze weerlegde de zogenoemde gevechtshypothese, die er vanuit ging dat de oermens met links is gaan vechten, omdat die daarmee een voordeel heeft.

Betere zorg?

Wel ontdekte ze een ander verband: hoe meer een land uitgeeft aan gezondheidszorg, des te meer linkshandigen er voorkomen. Een interessant gegeven, vindt ook Willems, maar het is het geen verklaring voor de omvang van de groep linkshandigen. „In het verleden waren er in ons land ook veel linkshandigen, terwijl de zorg toen een stuk slechter was. En waarom wordt die groep nooit groter dan tien tot vijftien procent van de bevolking?”

Maatschappelijke relevantie

Zijn eigen linkshandigheid verklaart niet waarom Willems onderzoek doet naar ‘zijn soort’. „Wij gebruiken linkshandigheid voor onderzoek naar onder andere lateralisatie, verschillen in dominantie en specialisatie tussen de linker- of rechter-hersenhelft. Dat is fundamenteel onderzoek naar de werking van onze hersenen. Puur hersenonderzoek doen naar linkshandigheid, daarvoor krijg ik niet snel de handen op elkaar, daarvoor is de maatschappelijke relevantie te klein. Hoe boeiend het ook is.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht