Zorg

Linkshandigen hebben meer kans op autisme en schizofrenie

Linkshandigen blijken meer kans te hebben op ziekten als autisme en schizofrenie. Dankzij de goede gezondheidszorg bestaan ze nog.

Links, linkshandig

Foto: NDC Mediagroep

 

Volgens gedragsbiologe Sara Schaafsma  is het eigenlijk een wonder dat er nog linkshandigheid bestaat. Door de grotere kans op ziekten had de evolutie deze eigenschap al lang moeten laten verdwijnen. Bij de Papoea’s in Indonesië zocht Schaafsma naar een verklaring.

Mozart, Barack Obama, Kafka, Picasso en Brad Pitt: linkshandigen staan bekend als creatiever en intelligenter dan rechtshandigen. Nu blijken ze in de gevarenzone te zitten?

,,Die eerste twee aannames zijn niet per se onwaar. Er zijn onderzoeken waarin wordt beweerd dat het percentage linkshandigen opvallend groot is onder kunstenaars, maar daar weet ik het fijne niet van. Ik weet wel dat bij autisme, schizofrenie en kinderen met een extreem laag geboortegewicht linkshandigheid veel meer dan gemiddeld voorkomt. Je zou zeggen dat de evolutie dat zou uitselecteren, toch komt het nog steeds voor.”

Wat was de bestaande verklaring voor het feit dat linkshandigheid nog steeds bestaat?

,,In vechtsporten als schermen en boksen blinken linkshandigen uit, dat is bekend. Hoe dat komt, weten we niet precies. Het idee was dat ze daar zo goed in zijn, omdat ze een verrassingsvoordeel hebben. Dat zou vooral handig zijn in samenlevingen waarin gevechten nog belangrijk zijn om te overleven en status te krijgen. Bijvoorbeeld bij de Papoea’s waar door stammenoorlogen nog veel man-tot-mangevechten zijn.”

U bent bij de Papoea’s geweest. Klopte die hypothese?

,,Nee. Op basis van de gevechtstheorie zou je verwachten dat er in de Papoeagemeenschap veel meer linkshandigen zouden zijn. Maar uit ons onderzoek bleek het tegendeel: het waren er juist extreem weinig.”

Wat is volgens u dan een betere verklaring?

,,Gezondheidszorg. Uit een vergelijking die ik heb gedaan in twaalf westerse landen, blijkt er een positieve relatie tussen de hoogte van de uitgaven aan gezondheidszorg en het percentage linkshandigen. Gebrek aan moderne geneeskunde bij de Papoea’s kan verklaren waarom linkshandigheid bij hen zo weinig voorkomt.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht