Voeding

Kun je verslaafd raken aan cafeïne? Hoeveel koffie mag je per dag drinken?

Onschuldige verslaving of niet? Cafeïneverslaving is officieel een psychische aandoening. Of dat terecht is, wordt betwijfeld. Want hoe erg is verslaving aan cafeïne nou eigenlijk?

koffie, cafeine

Foto: NDC Mediagroep

Wat is Cafeïne?

Cafeïne is een stimulerend middel, net als speed, xtc en cocaïne. Maar de Nederlandse kantoorsloof kan rustig doordrinken, zonder te hoeven vrezen voor een dwangbuis.

Raymond Niesink, toxicoloog bij het Trimbos Instituut: “Cruciaal voor een echte verslaving is dat je bij ontwenning niet meer kunt functioneren. Je werk lijdt eronder of je kunt niet meer goed voor de kinderen zorgen. Dat hebben we bij koffiedrinkers nog niet geconstateerd.”

Zijn er cafeïneverslaafden?

Bij de Drugs Informatie Lijn zijn dan ook geen echte Nederlandse verslaafden bekend. Het aantal vragen dat binnenkomt over koffie is nihil. Wel bellen ouders soms bezorgd over de zoete, cafeïnehoudende pepdrankjes van hun kinderen.

Cafeïneverslaving is onlangs in de DSM (Diagnostic and statistical manual of mental disorders) terechtgekomen. De DSM is het wetenschappelijke handboek voor de diagnose van psychische aandoeningen. Het geldt als werelwijde standaard voor psychiatrische diagnostiek.

Aandacht voor cafeïneverslaving

Hoe komt het dat cafeïneverslaving op deze gezaghebbende lijst terecht is gekomen? Niesink: “Ik denk vooral dat de aandacht voor cafeïneverslaving groeit. Juist door de populariteit van energiedrankjes. Maar ik ken geen stevige koffiedrinkers die naar een behandeling snakken.”

Kliniek voor cafeïneverslaafden

De Amerikaanse wetenschapper Roland Griffiths, die de samenstellers van DSM adviseerde, kent ze wel. Hij opende in Baltimore enkele jaren geleden een kliniek, die bij wijze van proef 94 verslaafden onder behandeling nam. Griffiths wijst erop dat zij wel degelijk leden onder hun verslaving. “Ze kampten vooral met hoofdpijn, concentratieproblemen en moeheid. Ook stond hun hang naar cafeïne ze tegen.”

Test met verslaafden

Een opmerkelijk deel (37 procent) kreeg de cafeïne via cola of andere frisdranken binnen. Zij moesten hun wekelijkse inname bijhouden en proberen die met 25 procent per week te verminderen, bijvoorbeeld door af te wisselen met cafeïnevrije koffie of frisdrank. Alle deelnemers boekten, op de korte termijn, resultaat. Maar zoals bij vrijwel alle verslavingen, ging het om mensen met achterliggende problemen als depressie, autisme of schizofrenie.

Verslaafd aan ritueel

Jan Snel, gedragswetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam, deed meerdere onderzoeken naar de gevolgen van koffiedrinken. Hij onderstreept dat het verslavende aspect niet direct in de cafeïne zit, maar vooral in het ritueel. In een eerste bakkie koffie op het werk. “Mensen zijn afhankelijk van de gewoonte. Dat weegt zwaarder dan de vraag van hersenen naar een stofje. Ik heb nog nooit gehoord dat verslaafden inbreken om aan koffie te komen, wat veel alcohol- of drugsverslaafden wel plegen te doen.”

Koffie is ontspanning?

Koffie staat, in veel gevallen, synoniem voor ontspanning. Snel: “In gezelschap neem je hooguit twee kopjes. Bij alcohol wordt makkelijk om een derde of vierde gevraagd, maar bij koffie is dat sociaal niet gebruikelijk. Ook daaruit kun je afleiden dat de context belangrijker is dan de cafeïne zelf.” De onderzoeker denkt dat de medicijnenlobby een rol speelt in de DSM-lijst. “De farmaceutische industrie wil patiënten creëren. Zoals ook adhd in het leven is geroepen of het schadelijke cholesterolgehalte is bijgesteld.”

Onderschat cafeïne niet

Onderschat cafeïne, een wit poeder dat ook wordt gebruikt als versnijdingsmiddel voor speed, echter niet. Het is behoorlijk giftig. En daarom is het zorgwekkend dat jongeren het als partydrug gebruiken in capsules van soms meer dan zevenhonderd milligram. Dat is ruim acht keer de hoeveelheid van een doorsnee kopje automatenkoffie (85 milligram). De effecten verschillen per persoon, maar al bij vierhonderd milligram kan een gebruiker zich angstig en paniekerig gaan voelen. Voor een dodelijke overdosis is ongeveer tien gram nodig, omgerekend 117 koppen automatenkoffie, of 125 blikjes Red Bull.

Hoeveel koffie mag je drinken?

Maar een vlijtige werknemer kan dagelijks gerust tien, vijftien, twintig koppen koffie nemen om op gang te komen en te blijven. Alleen de ontwenningsverschijnselen kunnen zwaar vallen. Niesink: “Notoire koffiedrinkers krijgen vaak vreselijke hoofdpijn in het weekend. Maar wanneer is een verslaving echt erg? Als je aan chocola verslaafd bent, word je dikker. Als je gokverslaafd bent, raak je meer geld kwijt. Een cafeïneverslaving lijkt mij niet zo ernstig.”

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht