Zorg

Clichés springlevend op internet. Gezondheid populair bij vrouwen. Seks bij mannen

Dat vrouwen internet anders gebruiken dan mannen was al langer bekend. Vrouwen zijn online socialer en communicatiever, net als in het echte leven. Onderzoek van EtopiaBdB onder 612 mannen en 614 vrouwen werpt nieuw licht op de verschillen tussen man en vrouw bij het gebruik van internet. 

internet, internetten

Foto: ANP

Vrouwen vertrouwen online meningen

Vrouwen vertrouwen bijna blindelings de meningen en recensies op internet. 81% van de vrouwelijke respondenten geeft aan dat online recensies even waardevol zijn als persoonlijke aanbevelingen van naaste vrienden of familie. Bij mannen ligt dit percentage met 44%  aanzienlijk lager.

Mannen zijn wantrouwender online. Vrouwen geven ook aan meer waarde te hechten aan persoonlijke meningen, dan aan die van professionele journalisten, testers of recensenten. Volgens 66% van de vrouwen is deze persoonlijke mening betrouwbaarder. Mannen hechten meer waarde aan de mening van professionals. 73% van de mannen vertrouwt vooral op professionals.

Verschil mannen en vrouwen

Vrouwen geven online de voorkeur aan algemene (vrouwelijke) sociale platforms en communities, mannen geven de voorkeur aan online vakpublicaties en heel specifieke platforms. Zo kan het gebeuren dat het Forum van Viva (meer dan 25.000 berichten per dag) momenteel voor vrouwen niet alleen de belangrijkste bron voor informatie over liefdesverdriet is, maar ook voor hypotheektips. Mannen zijn rechtlijniger, op voetbalsites wordt over Messi gepraat en op hengelsportwebsites over aas voor snoeken. Daarvan afwijken wordt snel en vakkundig bestraft door moderatoren of mede community-leden.

Vrouwen vertrouwen vrouwen

Wat in het bijzonder opvalt aan dit vertrouwen is dat de vrouwelijke respondenten aangeven dat de mening van andere vrouwen in 74% van de gevallen meer wordt vertrouwd dan die van mannen. Mannen zijn minder kieskeurig. Mannen geven aan dat in slechts 14% van de gevallen de mening van andere mannen betrouwbaarder is dan die van vrouwen.

Emotionele kant

De vrouwen in het onderzoek geven als verklaring hiervoor dat andere vrouwen beter in staat zijn om hun meningen op een voor vrouwen begrijpelijke wijze te verwoorden en dat vrouwen niet alleen naar de ”hard facts” kijken, maar ook aandacht hebben voor de emotionele en persoonlijke kant als het gaat om meningen en recensies.

Interesse

‘Een ander deel is natuurlijk te verklaren aan de hand van de verschillende interesse- gebieden’, zegt Itzard Schouten, onderzoeker bij EtopiaBdB. ‘Wellicht dat de professionele mening bij het beoordelen van de techniek van een nieuwe auto zinvoller is dan wanneer het gaat om kledingvraagstukken, een interesseveld hoog op de internetlijst van vrouwen.’

De top 10 interesses op internet van vrouwen en mannen:

Vrouwen

 1. Gezondheid
 2. (Sociale) communicatie met vrienden en familie
 3. Spirituele en geestelijke vraagstukken
 4. Kleding
 5. Reizen
 6. Uitgaan/ontspannen
 7. Persoonlijke verzorging
 8. Films/muziek
 9. Boeken/tijdschriften
 10. Werk/carrière

Mannen

 1. Nieuws
 2. Sport
 3. Reizen
 4. Seks
 5. Muziek/films
 6. (Sociale) communicatie met vrienden en familie
 7. Techniek
 8. Uitgaan/ontspannen
 9. Werk/carrière
 10. Boeken/tijdschriften

Clichés nog springlevend

‘Alle man/vrouw stereotypen en zelfs de clichés die we in het dagelijks leven proberen te vermijden, zijn op internet nog springlevend en overduidelijk zichtbaar’ volgens Schouten.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht