Zorg

Wat zijn hartfalen? En komt het vaak voor?

 UMCG-cardioloog Rudolf de Boer (41) noemt het ‘de kanker van de cardiologie’. Het is moeilijk te behandelen, komt steeds vaker voor en op onderzoeksgebied wordt ‘nauwelijks vooruitgang geboekt’. De Boer, sinds vorige week hoogleraar, ziet het als missie om dit te veranderen. Zijn oratie was een pleidooi voor de translationele cardiologie: de schakel tussen fundamenteel en patiëntgericht onderzoek. Volgens hem zijn hiermee veel levensjaren te winnen.

Foto: ANP

Foto: ANP

Wat is hartfalen precies?

“Daarbij is het hart sleets en pompt het minder bloed rond. In een milde vorm leidt dit bijvoorbeeld tot vermoeidheid en kortademigheid. Is het erger dan functioneert het hart nog net, maar is elke inspanning eigenlijk al te veel. Bij acuut of chronisch hartfalen is er een sterk verhoogd risico op overlijden.”

Komt het vaak voor?

“Zo’n honderdduizend mensen in Nederland hebben hartfalen en dat aantal stijgt. Het is vooral een ouderdomskwaal en de bevolking vergrijst. Het is echt een heel nare aandoening. Je kunt het behandelen maar genezen is niet mogelijk. Zo’n twee procent van ons Nederlandse gezondheidszorgbudget wordt gespendeerd aan hartfalen; echt waanzinnig veel. Helaas zijn de resultaten van recente onderzoeken naar nieuwe geneesmiddelen vaak neutraal, of zelfs negatief.”

Hoe komt dat?

“Vanaf de jaren ’70 was het op het gebied van hartziekten rock ‘n’ roll. De doorbraken volgden elkaar op. Denk maar aan de komst van hartbewaking, cardiochirurgie, cholesterolverlagers en de dottertechniek. Voorheen was het gebruikelijk dat je aan een hartaanval overleed, nu is dat nog geen vijf procent van de patiënten die in het ziekenhuis komen. Er zijn jaren aan levenswinst geboekt, ook voor patiënten met hartfalen. Maar voor hartfalen zien we de laatste tien jaar een kentering en lijkt het steeds moeilijker om het verschil nog te maken. Relatief gezien logisch, omdat de behandelmethodes al sterk zijn verbeterd. Toch sterft nog ongeveer de helft van de patiënten binnen vijf jaar. Je kunt het zien als de kanker van de cardiologie. Om dat te veranderen moeten we op een andere manier gaan onderzoeken.”

Wat moet precies anders?

“Hartfalen is lang benoemd als één ziekte, maar eigenlijk is het het eindstadium van veel ziektes zoals een hartritmestoornis, hartinfarct, hoge bloeddruk en klepziekten. De laatste jaren is het onderzoek al gemoderniseerd, de nadruk ligt meer op de onderlinge verschillen bij patiënten, gepersonaliseerde medicatie en genetische aanleg. Specifieke behandelmethodes zijn er alleen nog niet, 99 procent van de nieuwe medicijnen en behandelingen haalt namelijk nooit het klinisch onderzoek. Soms komt dat simpelweg doordat de fundamentele onderzoeker zijn onderzoek stopt omdat hij vindt dat zijn taak erop zit. Daarnaast is er soms sprake van gebrekkige achtergrondinformatie of een verkeerde vertaalslag bij onderzoeken. Zo zijn de meeste patiënten met hartfalen oud tot zeer oud en gebruiken ze al veel medicijnen. Dat laat zich niet makkelijk vertalen in het laboratorium, maar dat kan en moet wel.”

Uw onderzoeksgroep werkt daarom volgens een andere methode, hoe werkt die?

“We richten ons op het scheidsvlak van basaal en toegepast onderzoek, de translationele cardiologie. We proberen de ziektemodellen voor onderzoek naar hartfalen te verbeteren. De medicijnen en biomarkers (moleculen in lichaamsweefsel en -cellen waarmee je de aanwezigheid of het stadium van ziektes kunt meten, maar ook de effecten van medicijnen) die we onderzoeken in het lab worden ook direct klinisch onderzocht. Dat scheelt een hoop onderzoek dat nergens toe leidt. Als we bijvoorbeeld een factor vinden waarvan we denken dat die een rol speelt bij hartfalen, maar die onmogelijk is te manipuleren in laboratoriumonderzoek, dan steken we daar geen tijd in. Onze infrastructuur hierin is in binnen- en buitenland uniek.”

Waarom gebeurt dit niet al veel langer en meer?

“Translationeel onderzoek bij hartfalen kent een moeilijkheid: weefselonderzoek is lastig. Als je een biopt uit bijvoorbeeld een lever neemt dan delen de levercellen zich weer. Als je een hapje uit een hart haalt is het weg, en voor de diagnose zelden nodig. De weerstand hiertegen kun je je daarom wel voorstellen. Voor vooruitgang ben je dus aangewezen op cel- en diermodellen. Verder zijn de basale en klinische wetenschap nog steeds erg gescheiden werelden. Tenslotte zijn er corporate partners nodig, zoals biofarmaceutische en diagnostische bedrijven, om de medicijnen te ontwikkelen en in de markt te zetten. In de medische wereld wordt zulke samenwerking nog vaak gezien als onethisch, het verkopen van je ziel. Bedrijven zijn misschien uit op winst, maar ze zijn ook uit op succes. En zonder partner is de translationele slaagkans nagenoeg nul. Dit vraagt om een andere manier van denken, dat heeft tijd nodig.”

Wat drijft u om hierin kartrekker te zijn?

“De geneeskunde is eigenlijk een ouderwets vak; je wordt opgeleid door je leermeesters. Ik zie het als taak van dokters om uiteindelijk beter te worden dan de generatie voor hen. Als je hetzelfde blijft doen gaan mensen over honderd jaar nog even vaak en snel dood als nu.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht