Voeding

Ziek worden van eten en drinken op vakantie. Kun je het met vaccinatie voorkomen?

Ben je lekker op vakantie, word je zo ziek als een hond. In Nederland kunnen we gerust water uit de kraan drinken, maar dat is niet overal zo. Maar er zijn nog meer manieren om ziek te worden van eten en drinken. Wanneer helpt vaccinatie?

MALAYSIA-RELIGION-ISLAM-RAMADANReizigersdiarree

Heb je net heerlijk gegeten in een Turks of Grieks restaurantje, krijg je ineens vreselijke buikkramp. Je rent naar de wc en blijft daar voorlopig ook wel even. Reizigersdiarree wordt meestal veroorzaakt door eten en drinken van voedsel of water dat besmet is met de darmbacterie E. Coli. Deze typen kunnen voorkomen op rauw rundvlees, rauwe groente en rauwe melkproducten. Besmetting kan voorkomen worden door hygiënisch te werken en vlees goed gaar te bakken. Vooral na het aanraken van rauw vlees, is het belangrijk om handen goed te wassen. De aandoening verloopt in het algemeen mild en duurt twee tot vier dagen. Kleine kinderen en ouderen lopen risico op uitdroging. Het glucose-zoutpreparaat ORS (oral rehydration salts) gaat uitdroging tegen. ORS is verpakt in kleine zakjes en moet worden opgelost in lauw, vooraf gekookt water. Bij reizen in (sub)tropische gebieden is het verstandig ORS mee te nemen. ORS is in ons land verkrijgbaar bij de apotheek. Gezonde volwassenen kunnen bij waterige diarree loperamide (imodium, diarem of diacure) gebruiken. Zodra u ook last krijgt van koorts, bloed bij de ontlasting of uitdrogingsverschijnselen (weinig plassen, veel dorst, sufheid)  bel dan een dokter. Reizigersdiarree komt in alle landen voor, maar relatief weinig in Noord-Amerika, West-Europa, Australië, en Nieuw-Zeeland. Je loopt vooral risico in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Hepatitis A

Hepatitis A is besmettelijk geelzucht. Je hebt dan een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. Dit virus veroorzaakt bij oudere kinderen en volwassenen geelzucht. Bij kleine kinderen verloopt de infectie vaak ongemerkt. Wel kan het enkele weken duren voor je je weer beter voelt. Bij bezoek aan de meeste (sub)tropische landen en een aantal landen in Oost-Europa is vaccinatie aanbevolen. Een serie van twee vaccinaties geeft minstens 25 jaar bescherming. Oudere kinderen en volwassenen zijn vaak moe en misselijk. Sommigen krijgen koorts en pijn rechts boven in de buik. Het oogwit en de huid kunnen kort daarna geel worden (geelzucht). De urine kan donker zijn (de kleur van sterke thee) en de ontlasting licht van kleur (stopverfkleur). Door de slechte eetlust kan iemand met hepatitis ook afvallen. De gele kleur verdwijnt binnen één tot twee weken. De moeheid kan langer duren.

Wat moet je doen bij Hepatitus A?

Neem rust als u daar behoefte aan heeft. Eet de dingen waar u zin in heeft. Het kan zijn dat vet eten u tegenstaat. Drink geen alcohol. Zorg voor een goede hygiëne om te voorkomen dat u anderen besmet:

  • Vermijd contact met ontlasting.
  • Was na gebruik van het toilet uw handen goed met water en vloeibare zeep (heel belangrijk).
  • Was uw handen voor het eten en voordat u eten klaarmaakt (heel belangrijk).
  • Gebruik papieren wegwerphanddoekjes of handdoekjes die na eenmalig gebruik gewassen worden.
  • Maak het toilet, de spoelknop en de kraan van de wastafel driemaal per dag schoon met een gewoon schoonmaakmiddel.
  • Ga met hepatitis A niet naar school of naar het werk tot minstens één week nadat de geelzucht is begonnen.

Inenten?

Hepatitis A vaccinatie wordt aanbevolen voor vrijwel alle landen, behalve West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. De aanbeveling geldt dus ook voor Turkije en Oost-Europa.

ANP PHOTO ROBIN UTRECHT

ANP PHOTO ROBIN UTRECHT

Buiktyfus

Buiktyfus is een bacteriële infectie die wordt veroorzaakt door eten of drinken van voedsel of water dat besmet is met de Salmonella bacterie. Buiktyfus kan ook worden veroorzaakt door het eten van onvoldoende gaar vlees, kip of eieren of door het drinken van ongekookte melk. De infectie heeft de volgende bijwerkingen:  Koorts, algehele malaise, hoofdpijn, obstipatie, soms bloederige diarree, later bewustzijnsstoornissen, soms uitslag op borst en buik. Besmetting met Salmonella kan worden voorkomen door zeer strenge hygiënische maatregelen, vooral bij het bereiden van voedsel. Afhankelijk van de bestemming, de reisduur, de reisomstandigheden en persoonlijke omstandigheden is vaccinatie aanbevolen. Buiktyfus komt voor in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. In landen waar het risico op de ziekte groot is, wordt een buiktyfus vaccinatie aanbevolen bij een verblijf van langer dan twee weken.

Cholera

Cholera wordt veroorzaakt door besmetting met de bacterie Vibrio cholerae. De ziekte wordt overgebracht via besmet water, dat kan door het drinken van besmet water maar ook door het eten van rauwe vis die in vervuild water heeft gezwommen of door het eten van groente die in besmet water is gewassen. Ook door contact met ontlasting of braaksel van een patiënt kan men besmet worden. Om de ziekte te voorkomen moet men hygiënisch te werk gaan, oppassen met rauw eten, onzuiver water en ijs. Binnen dertig minuten deelt de bacterie zich in het menselijke lichaam. Hierdoor wordt het menselijke immuunsysteem in de war gebracht, waardoor het niet alle indringers onschadelijk kan maken. De incubatietijd van de bacterie varieert van zes uur tot twee dagen. Ernstige cholera wordt gekenmerkt door waterige diarree en uitdroging. Door het in acht nemen van hygiënische maatregelen kun je cholera voorkomen. Ook in landen waar cholera voorkomt loopt u als reiziger weinig risico een ernstige vorm van deze ziekte op te lopen. Bovendien biedt vaccinatie slechts een geringe en kortdurende bescherming. Daarom hoeft u zich niet tegen cholera te laten vaccineren. In Nederland wordt niet meer tegen cholera ingeënt. In sommige gevallen wordt een stempel in het vaccinatieboekje gezet om problemen bij grensovergangen te voorkomen.

Vossen- en hondenlintworm

De vossenlintworm is een kleine lintworm die voorkomt in de ontlasting van besmette vossen en soms van honden of katten. In Nederland komt de vossenlintworm alleen voor bij een deel van de vossen in Zuid-Limburg en Oost-Groningen.De kans op besmetting is erg klein, maar de verschijnselen zijn zeer ernstig. Het kan jaren later de lever ernstig aantasten. Voor Zuid-Limburg en Oost-Groningen geldt: Bosvruchten (bramen, frambozen en bosbessen), wilde paddenstoelen, valfruit, zoals appels en peren, of groenten uit de moestuin grondig wassen. Het koken van de vruchten, bijvoorbeeld bij de bereiding van jam, doodt de eitjes. Er is dan geen kans meer op besmetting. De vossenlintworm komt verder  in Midden-Europa voor tussen het Zwarte Woud en Noord-Italië voor. De hondenlintworm komt in het Middellandse Zeegebied voor. Voor vos, hond en kat is de ziekte geheel onschadelijk. Bij de mens kan de lintworm ernstige schade veroorzaken aan organen. Vermijd in genoemde gebieden contact met honden en vossen. Eet in deze streken ook geen ongekookte bosvruchten. Die kunnen besmet zijn. De verschijnselen zijn buikpijn, kortademigheid of geelzucht. Omdat de ziekte zich pas uit als de lever al erg is aangetast heeft behandeling vaak geen zin meer. De ziekte kan leiden tot de dood.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht