Beweging

Boga: Weerbaar met boksen en yoga

Het is een combinatie van bokstechnieken, yoga, ademhalingstechnieken, uithoudingsvermogen, balansoefeningen en kracht. En het wordt Boga genoemd. De Leeuwarder Evert Hettema begon er anderhalf jaar geleden mee en raakt er niet over uitgepraat. Volgens hem maakt Boga de mens sterker en weerbaarderBoga

 

Hettema gaat in gedachten terug naar een van zijn Boga-sessies. ‘Het werd stil tijdens de Boga les, toen alle cursisten hun aandacht gericht hadden op een ademhalingstechniek. Een ademhalingstechniek die er voor zorgt dat er meer energie vrijgemaakt wordt in je bloed. De aanmaak van cortisol en adrenaline jaagt door het lijf, waardoor je je energieker en helderder gaat voelen. Heel simpel, maar o zo effectief’.

Begonnen in achterkamer

Hettema begon anderhalf jaar geleden met lesgeven in de achterkamer van zijn huis. Vier mannen van middelbare leeftijd fungeerden als proefpersonen. Door de combinatie van ontspanning, inspanning en de zes vaste componenten van Boga, groeide het aantal leden gestaag en week de Boga-docent uit naar een sportzaal in Camminghaburen. Vrij snel daarna raakte de GGZ Friesland geïnteresseerd en momenteel geeft Hettema les aan cliënten van Mindup.

Bewust maken

‘Met een Boga-workout wil ik de mens bewust maken, dat we allemaal een lichaam en geest zijn, die gebruik maken van de zwaartekracht en niets anders doen dan ademhalen. Uiteindelijk zijn we nog steeds zoogdieren, die niet meer op jacht gaan naar prooien, maar op jacht zijn naar geld, status, macht, welbevinden in een wereld vol interfaces, snelheid, deadlines, social media, ronkende auto’s, stinkende scooters, om het maar niet te hebben over je digitale ik, je telefoontje dus’, vertelt Hettema. Hij wijst verder op ‘weinig beweging, teveel eten, oppervlakkig ademhalen, teveel stress, en overleven in een op geldbeluste maatschappij cie ons ver weg drijven van onze eigenlijke natuur’.

wat is boga?

Boksen en yoga, in combinatie met ademhalingstechnieken, brengt je dichter bij jezelf, maakt je sterker en weerbaarder en zorgt ervoor dat je je zelfverzekerder voelt, aldus de docent. ‘Het samensmelten van lichaam en geest tijdens de work-out maakt dat je ‘wakker’ en bewust wordt met wat je daadwerkelijk aan het doen bent. Met ‘wakker’ bedoel ik dat je prikkels kunt ervaren, die je anders nooit zou hebben gevoeld. Je ontdekt je lichaam weer eens en je gaat begrijpen waarom je je voelt zoals je je voelt. We ademen per dag 20.000 keer in en gelukkig dat we daar niet constant mee bezig hoeven te zijn. Toch is het van groot belang om daar minimaal eenmaal per dag aandacht aan te schenken’.
Boga wordt in groepsverband gegeven, maar is volgens Hettema een individuele beleving van eigen lichaam en geest. Een work-out duurt 75 minuten, er kunnen maximaal twaalf mensen meedoen aan een les.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht