Zorg

Chemo is slecht voor het brein. Vergeetachtigheid na chemotherapie

 Na chemotherapie heeft een derde van alle kankerpatiënten moeite met leren en onthouden. Amsterdamse onderzoekers weten nu hoe dat komt.

Chemotherapie, chemo

Foto: ANP

Lang werd aangenomen dat cytostatica, stoffen die de deling van kankercellen remmen, niet de hersenen bereiken. Toch worden steeds vaker geheugen- en concentratieproblemen geconstateerd bij mensen die een chemokuur achter de rug hebben.

Sporen van chemotherapie

“Beeldvormend hersenonderzoek laat de zichtbare sporen zien na behandeling. Mri-scans tonen een kleine afname in de grijze en de witte stof. De grijze stof bestaat uit de cellichamen van zenuwcellen. De witte stof bevat de lange uitlopers van deze zenuwcellen en zorgt voor de communicatie daartussen,” zegt neuropsycholoog Sanne Schagen van het kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

Recent onderzoek op dieren heeft het achterliggende mechanisme blootgelegd. “In cellijnen van muizen zien we dat cytostatica effect hebben op twee celtypes. Ze onderdrukken de deling van voorlopercellen, die zich niet verder kunnen ontwikkelen. Hierdoor is er minder celvernieuwing in de hippocampus, het breindeel dat belangrijk is voor leren en geheugen. Cytostatica beschadigen tevens de steuncellen die zorgen voor de aanmaak van vezelbanen die de hersengebieden verbinden. Dat verklaart de afname van witte stof in de hersenen.”

Invloed op brein

Schagen onderzoekt al ruim tien jaar de gevolgen van chemotherapie op het brein. Zij en haar collega’s deden de meeste onderzoeken bij vrouwen met borstkanker. “Dat is een grote groep met een relatief grote overlevingskans,” zegt Schagen.

“Maar er doen zich ook cognitieve problemen voor bij patiënten met teelbalkanker, bij patiënten met hematologische aandoeningen als leukemie en mensen met lymfklierkanker. Niet iedereen krijgt dezelfde medicatie. We weten dus dat veel kankermedicijnen het brein beïnvloeden, maar het is nog niet duidelijk of bepaalde combinaties nadeliger zijn dan andere. Wel is duidelijk dat de dosis een rol speelt. Hoe hoger de dosis, hoe groter het negatieve effect.”

Achteruitgang geheugen

Angst, stress en vermoeidheid vanwege het ernstig ziek zijn, kunnen ook van invloed zijn op de achteruitgang van het geheugen. “Daarom is het belangrijk dat de arts of verpleegkundige nagaat of er wellicht andere, makkelijker te behandelen zaken meespelen dan de gevolgen van een chemokuur.”

Vermoed wordt dat ouderen en patiënten met bijkomende ziekten kwetsbaarder zijn voor de nadelige invloed van chemotherapie. Hun brein kan minder makkelijk de schade compenseren. “Door internationaal onderzoeksgegevens samen te brengen, zal hierover binnenkort meer duidelijk worden. De komende jaren zullen grotere klinische studies verschijnen naar de effecten van verschillende therapieën. Dat is belangrijk, want steeds meer mensen overleven kanker en krijgen te maken met de gevolgen van de behandeling.”

Vergeetachtig

Schagen benadrukt dat het meestal om kleine veranderingen gaat. “Mensen worden misschien wat vergeetachtig, maar niet zo erg dat ze hun werk niet meer kunnen doen of niet meer kunnen functioneren in het dagelijkse leven.” Training kan de patiënt helpen het verlies aan geheugen te compenseren. Het kankerinstituut werkt aan een speciaal trainingsprogramma hiervoor.

Daarnaast kan medicatie het brein mogelijk beschermen tegen schade. Er zijn aanwijzingen bij ratten dat toediening van het antidepressivum Prozac tijdens de chemokuur helpt negatieve effecten te voorkomen. Verder kunnen misschien medicijnen voor alzheimer en adhd geheugenproblemen verminderen. Ook doen patiënten er goed aan veel te bewegen, waardoor de hersenfuncties kunnen verbeteren.

Ondanks de mogelijke negatieve bijwerkingen op het brein constateert Schagen dat patiënten de chemokuur er niet om laten. “Mensen snappen heel goed de noodzaak van de behandeling.” Veel kankermedicijnen beïnvloeden het brein, maar het is nog niet duidelijk of bepaalde combinaties nadeliger zijn dan andere.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht