Zorg

Zesurige werkdag in Zweden. Ziekteverzuim terugdringen door minder werken

Het Zweedse Gotenburg is een proef gestart met een zesurige werkdag. Hier zal dat niet werken. ‘In Nederland bepalen we zelf wel hoelang we werken.’

Foto: ANP

Foto: ANP

Het leek een eeuwig mantra, van negen tot vijf werken. In de Zweedse stad Gotenburg gaan ze vanaf nu  een jaar lang iets anders proberen. Werken, van negen tot drie. En gewoon voor acht uur betaald krijgen. Met de hoop dat de proefpersonen zo effectief zijn dat ze net zo veel gedaan krijgen als voorheen toen ze twee uur langer de tijd hadden.

Nieuwsgierig naar uitkomsten

Aukje Nauta, bijzonder hoogleraar employability in werkrelaties aan de Universiteit van Amsterdam, is nieuwsgierig naar de uitkomsten van de proef. “Ik geloof niet zo in deze algemene van boven opgelegde maatregelen. Of het werkt, hangt sterk af van het individu en het type werk. De één is ambitieus en wil wekelijks tachtig uur in het werk stoppen, de ander wil een paar uurtjes per dag lekker bezig zijn.”

“Of het effectiever wordt, is de vraag. Als je dezelfde hoeveelheid werk in minder uren moet proppen, denk ik dat mensen eerder gestrest zullen raken dan dat ze er productiever van worden.”

Ziekteverzuim terugdringen

De gemeente Gotenburg, die zelf het initiatief nam tot de proef, hoopt het ziekteverzuim terug te dringen met de kortere werkdag. Werknemers krijgen zo meer tijd om te ontspannen en om te herstellen. Ook daar zet Nauta vraagtekens bij. “Prima, maar wat als die werknemer vervolgens twee uur langer voor de televisie gaat zitten? Daar word je niet gezonder door. Je zou die tijd moeten benutten om te investeren in je loopbaan. Bijscholing, zoeken naar een alternatief voor als je die fysiek zware baan niet meer aankunt of wil.”

Twijfels over daling

Marc van Veldhoven, hoogleraar arbeidspsychologie aan de Universiteit van Tilburg, betwijfelt of het ziekteverzuim daalt door een kortere werkdag. “Wat is beter, acht uur relaxed werken of zes uur rennen? Dit plan is ook een slecht signaal naar werknemers. Alsof ze op een werkdag twee uur tijd verspillen.”

Meer flexwerkers

In Nederland, met steeds meer flexwerkers, is er volgens Van Veldhoven ook niet echt behoefte aan. “Waar zit de winst? Als het loon gelijk blijft, heb je geen kostenreductie en het is ook al niet de bedoeling om meer arbeidsplaatsen te creëren.” In het Noord-Zweedse Kiruna werd gedurende de jaren negentig al door 250 ambtenaren een zesurige werkdag gehanteerd. Daar stopte de stad in 2005 mee omdat het te duur en te complex was. ook lukte het niet om het ziekteverzuim terug te dringen.

Invoeren in Nederland?

Nauta, ook plaatsvervangend kroonlid bij de Sociaal-Economische Raad, ziet voor Nederland geen grote noodzaak om een zesurige werkdag in te voeren. Nederlanders maken toch al weinig uren, gemiddeld 1381 uur per jaar, minder dan in welk ander Europees land ook. Met zes uurtjes per dag zouden de Zweden op gemiddeld 1332 uur komen. “Wij bepalen zelf wel hoelang we werken,” zegt Nauta. “Kijk naar de grote hoeveelheid parttimers. Ik ben er meer een voorstander van om heel individueel te kijken naar wat goed is voor een werknemer en voor het bedrijf.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht