Zorg

Dotteren bij een hartprobleem. Hoe werkt dat?

Vijf jaar geleden opende het Scheper Ziekenhuis een dotterkliniek. Sindsdien hebben de Emmense interventiecardiologen al ruim zesduizend hartpatiënten gedotterd. “Wij beschikken over een schat aan ervaring en daar wordt de patiënt letterlijk beter van”, benadrukt dr. Rutger Anthonio, interventiecardioloog in het Scheper Ziekenhuis.

dotteren, cardioloog

Dr. Rutger Anthonio, interventiecardioloog in het Scheper Ziekenhuis: “We werken snel en efficiënt om verdere schade aan het hart te voorkomen.”

Hartproblemen

Acute hartproblemen zijn er in allerlei soorten en gradaties. Is de kransslagader vernauwd, dan ervaart de patiënt vaak druk op de borst of kortademigheid bij inspanning. Is er sprake van een volledige afsluiting van de kransslagader, dan kampt de patiënt doorgaans met zeer heftige pijn op de borst. Bij zo’n acuut hartinfarct is het belangrijk om meteen 112 te bellen. “Wie te lang wacht, riskeert blijvende schade aan het hart”, waarschuwt de cardioloog.

Dotteren

In acute situaties zet de ambulance meteen koers naar het Scheper Ziekenhuis. Bij aankomst wordt eerst een hartfilmpje (ECG) gemaakt en bloed geprikt. Vervolgens gaat de patiënt naar de hartkatheterisatiekamer, waar de vernauwing of afsluiting met röntgenapparatuur in beeld wordt gebracht.

Wat bij een ernstige vernauwing?

Bij ernstige vernauwing van de kransslagader(s) krijgt het hart te weinig bloed en moet de patiënt gedotterd worden. Daarbij brengt de interventiecardioloog een dunne draad in langs de vernauwing. Vervolgens schuift hij op deze draad een ballonnetje naar de vernauwing en blaast dat op. De ader wordt wijder, het bloed gaat weer stromen en meestal verdwijnen de klachten snel. Aansluitend plaatst de cardioloog vaak een stent om het bloedvat open te houden.

Bijzonder

De acute cardiologische zorg in het Scheper Ziekenhuis is om verschillende redenen bijzonder. Ten eerste hebben de vier interventiecardiologen veel expertise. “Onze wortels liggen grotendeels in het UMC Groningen en daardoor beschikken we over een stevige wetenschappelijke basis”, licht Anthonio toe.

Ook het grote aantal patiënten dat in Emmen wordt behandeld, speelt een rol. “Met circa 1300 dotterbehandelingen per jaar hebben we veel ervaring opgebouwd.” Mede daardoor is het katheterisatie- en dottertraject volledig gestroomlijnd. “We werken snel en efficiënt om verdere schade aan het hart te voorkomen.”

Geen wachtlijsten

Ondanks het grote aantal patiënten kent het dottercentrum van het Scheper Ziekenhuis geen wachtlijsten. “Huisartsen uit de regio en cardiologen uit andere ziekenhuizen kunnen hun patiënten altijd naar ons doorsturen, 24 uur per dag en zeven dagen per week. Elke dag maken wij ons programma af en dat betekent dat we soms tot diep in de avond doorwerken. Wij sturen niemand naar huis.”

Bovendien liggen de sterftecijfers onder het landelijke gemiddelde. “De combinatie van snelheid en kwaliteit leidt ertoe dat patiënten van heinde en verre naar Emmen komen voor een dotterbehandeling.”

Regionale samenwerking

Anthonio onderstreept het belang van goede regionale samenwerking. “Behalve met het UMCG onderhouden we nauwe banden met de ziekenhuizen in Hoogeveen, Stadskanaal (beide, net als het Scheper, onderdeel van Zorggroep Leveste Middenveld) en Assen. Hetzelfde geldt voor de ambulancediensten in de noordelijke regio. “We werken allemaal volgens hetzelfde protocol”, verduidelijkt de cardioloog. “Voor de patiënt maakt het dus niet uit waar hij behandeld wordt, de kwaliteit is provinciebreed gegarandeerd. Dat is uniek.” Ook na de acute fase blijven patiënten verzekerd van goede (na)zorg. “Patiënten komen regelmatig terug voor controle, we houden voortdurend de vinger aan de pols.” Verder kunnen zij deelnemen aan een revalidatietraject en krijgen ze leefstijladvies op maat. “Samen met de patiënt doen we er alles aan om herhaling van de klachten te voorkomen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht