Zorg

Klussen blijkt net zo gevaarlijk als vuurwerk. 300 klusser per maand zwaargewond

Help, mijn man is klusser! De titel van het RTL4-programma krijgt een heel andere, wrange betekenis nu onderzoek toont dat maandelijks 300 klussers zwaargewond raken aan hun handen.

klussen, klussers

Foto: NDC Mediagroep

Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) blijkt dat 95 procent van de klussers die in het ziekenhuis belanden, man is. Gemiddeld zijn zij 50 jaar oud.

Vingers amputeren

In bijna een kwart van de gevallen moeten een of meerdere vingers worden geamputeerd. Het gebeurt ook vaak dat pezen, spieren of botten zijn doorgesneden. Mensen kunnen daar de rest van hun leven last van houden. Ze hebben dan minder kracht in hun handen. Ook zijn de handen minder soepel en kunnen ze minder goed tegen de kou. Handletsel leidt bovendien vaak tot langdurig ziekteverzuim.

Klusslachtoffers

Het onderzoek van de NVPC is uitgevoerd in negen grote ziekenhuizen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Maastricht, Leeuwarden en Zwolle. Daar worden plastisch chirurgen opgeleid. Het is het eerste jaar dat is geïnventariseerd hoeveel klusslachtoffers er vallen.

Nadenken over preventie

,,Onder vakgenoten hadden we het gevoel dat het er steeds meer werden. We willen dit de komende jaren ook bijhouden om te kijken of er een stijgende lijn in zit. Als dat zo is, moeten we gaan nadenken over preventie,” zegt plastisch chirurg Kim Wehrens, verbonden aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC).

,,Er is al veel aandacht voor vuurwerkletsel, maar met klussen kunnen mensen vergelijkbare schade oplopen: ze kunnen meerdere vingers verliezen,” aldus Wehrens. In totaal lopen jaarlijks zo’n 120.000 mensen letsel op tijdens het klussen. In kwart van alle gevallen worden vingers afgezet

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht