Zorg

Tips voor werken bij warmte. Wat moet je doen en laten?

De komende week blijft het zonnig, droog en warm. Hoewel pas bij temperaturen vanaf 40 graden Celsius de warmte de gezondheid van werknemers in gevaar brengt, is het ook beneden die temperatuur belangrijk dat op de werkplek aandacht is voor een zo behaaglijk mogelijk klimaat.

drinken, water, bronwater

Bron: ANP PHOTO/ Lex van Lieshout

Gevaarlijk voor bepaalde mensen

Zeker mensen met long- en hartaandoeningen, personen die medicijnen gebruiken tegen onder meer een hoge bloeddruk en zwangere vrouwen hebben eerder last van de warmte en moet extra worden opgelet. Daarnaast is het risico van opgelukken al snel extra groot. Zeker in beroepen waarbij veel concentratie wordt vereist, zoals in het (openbaar) vervoer, bewaking / beveiliging of bij functies waarbij gewerkt wordt op hoogte, geldt: Hoe hoger de temperatuur, hoe verder het concentratievermogen terugloopt en hoe groter de kans op ongevallen.

Geen regels

Wettelijk zijn er geen regels vastgelegd voor werken bij grote warmte, behalve de verplichting voor de werkgever om bij maatregelen te overleggen met de werknemers (zoals ondernemingsraad). Wel zijn er tips.

Hoe kunnen de maatregelen het beste worden aangekaart? Allereerst moeten werknemers niet schromen om hun leidinggevende aan te spreken als zij teveel last krijgen van de warmte. Want ofschoon overleg tussen werknemer en werkgever verplicht is bij het treffen van oplossingen, moet de werkgever wel eerst op de hoogte worden gebracht van de klachten. Vaak is het ook zinvol om advies te vragen bij de Arbo-dienst, zeker als het om individuele problemen gaat.

Tips voor werken bij warmte:

 • Neem vaker een pauze en stel zwaar werk uit.
 • Draag luchtige kleding, liefst van katoen.
 • Drink veel. Wees juist matig met het gebruik van alcohol.
 • Draag buiten een pet (bedek het hoofd) en smeer zonnebrandcrème.
 • Maak gebruik van zonwering voordat de zon binnenkomt.
 • Pas je rooster aan. Begin bijvoorbeeld vroeger zodat je ook eerder naar huis kunt. Je kunt ook in overleg met de werkgever kijken of het mogelijk is om een tropenrooster op te stellen of (tijdelijk) korter te werken.
 • Raadpleeg bij medische problemen de bedrijfsarts.

Tips voor de werkgever:

 • Zet warmteproducerende apparaten (bijvoorbeeld computers) zoveel mogelijk uit of plaats ze in een aparte ruimte. Zuig de warmte af.
 • Doe lampen zoveel mogelijk uit.
 • Zorg voor goede zonwering. Buitenzonwering is daarbij effectiever dan binnenzonwering.
 • Verhoog de ventilatie als het binnen warmer is dan buiten. Plaats airco’s of ventilatoren.
 • Maak platte daken nat.

bron: CNV

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht